JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vann gir verdi

I ti år har BKK engasjert seg i vannkraftproduksjon i Nepal. Det har ført til økt velferd og levevilkår for befolkningen i Kirne. Nå håper de å få to fotballag fra landsbyen påmeldt til Norway Cup i 2012.

csd@lomedia.no

Før jul var flere ansatte i BKK på studietur med Statkraft til Nepal og landsbyen Kirne for å markere tiårsjubileumet til selskapet HPL (Himal Power Limited) og kraftverket Khimti. BKK har eierandeler i selskapet og studieturen ble en opplevelse for EL & ITs hovedtillitsvalgt, Svein Davidsen.

– Det var utrolig fint å se hvordan virksomheten har bidratt til lokal utvikling, sier Davidsen. Han håper BKK får anledning til å engasjere seg i flere prosjekter i Nepal. Energiselskapet har trappet opp satsingen på vannkraft i utlandet de siste årene. Blant annet har BKK gått inn med 18,3 prosent eierskap i SN Power AfriCa, som skal bygge ut vannkraft i Afrika og Mellom-Amerika.

Verdiskapende

Nepal er et svært fattig land, og fattigdommen gjorde sterkt inntrykk på Davidsen. Kontrastene ble enda tydeligere da delegasjonen fikk se hvordan velferden i Kirne har vokst frem i takt med kraftverket. HPLs arbeid og direkte bistand til lokalsamfunnet har sørget for støtte både til helseinstitusjoner, skole, infrastruktur og sikker strømforsyning. Ved siden av dette sørger kraftverket for sysselsetting, og skaper verdier for befolkningen.

– Dette er et godt bevis på at når vi bistår med å bygge og drifte et kraftanlegg i utlandet, sørger vi for å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. Det er en viktig samfunnsoppgave som vi må ha med oss i et hvert prosjekt vi er med på, slår Davidsen fast. Utviklingen i Kirne virker også positivt på sentrale myndigheter i Nepal. Davidsen opplyser at disse gjerne henviser til Khimti kraftanlegg når de argumenterer for ytelser til lokalbefolkningen overfor andre vannkraftinvestorer.

Til Norway Cup

Som om ikke å bygge opp velferden er nok, ønsker de ansatte i BKK å gi unge nepalske gutter og jenter en opplevelse. For litt siden samlet BKK-ansatte, etter oppfordring av klubben, inn over 50 par fotballsko, 20 par joggesko og to sett med fotballdrakter som skal fraktes til Kirne. Fotballskoene vil gå til lokalbefolkningen og fotballmiljøet, og målet er å stable to fotballag på beina til Norway Cup. Med hjelp fra BKK og SN Power fikk lokale barn anledning til å delta på Norway Cup for første gang i 2010.

– Vi håper at BKK og SN Power kan bidra økonomisk slik at lokale lag også kan delta neste år, opplyser Davidsen. Han legger til at sist gang var det ett guttelag fra Nepal som fikk anledning til å delta. Denne gangen håper Davidsen at de også kan sende et jentelag. Spillerne på fotballagene skal være fra 13 år og oppover, og BKK vil gjøre sitt ytterste for å hjelpe, og bistå laglederne med alt det praktiske.

Annonse
Annonse