JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om datalagringsdirektivet

Regjeringen ønsker å implementere EUs datalagringsdirektiv i norsk lov. Nå legger Transport- og Kommunikasjonskomiteen opp til en fire dagers høring om saken.

ahr@lomedia.no

Datalagringsdirektivet ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, London og Madrid. Siden Norge er et EØS-land, skal direktivet også innlemmes i norsk lov. Det er mulig å bruke reservasjonsretten, men regjeringen har ennå ikke benyttet seg av den i noen direktivsaker. Da saken ble behandlet i statsråd rett før jul, gikk ikke regjeringen inn for at de skal gjøre det denne gangen heller. Men både Sv og Sp tok dissens i saken. Dermed blir det opp til Stortinget å bestemme utfallet av saken.

12 måneders lagring

Direktivet krever at all datatrafikk skal lagres mellom seks og 24 måneder. Regjeringen foreslår 12 måneder. Det betyr at informasjon om hvor og når man ringer, sender e-post eller hva du gjør på internett vil bli lagret. Tilhengerne av direktivet forsvarer implementeringen med at det er viktig for politiet og kampen mot kriminalitet. Motstanderne mener at innlemmelsen av direktivet vil føre til svekket personvern.

EL & IT har ved flere anledninger advart mot direktivet, og er blant annet representert i organisasjonen «Stopp datalagringsdirektivet». Heller ikke LO råder regjeringen å innføre direktivet.

LES MER: LO-nei til datalagring

Fire dager høring

I slutten av måneden kommer saken opp til behandling i Transport- og Kommunikasjonskomiteen. Der legger de opp til en omfattende høring på hele fire måneder. Høringen begynner 31. januar og fortsetter 1. februar, 8. februar og 9. februar. Flere medlemmer av regjeringen vil bli innkalt. Høyres Ingjerd Schou blir saksordfører for behandlingen av regjeringens forslag. Også innad i Høyre har det vært strid om direktivet. Nå har partiet gjort det klart at regjeringens forslag ikke får støtte slik det nå foreligger. Komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide, sier at regjeringens syn er uavklart, ettersom både SV og Sp tok dissens.

– Vi legger opp til bred høring, der mange berørte parter vil komme til orde og bli utspurt. Både det faglige innholdet og den økonomiske siden av regjeringens forslag trenger avklaring, sier Hareide til NTB.

Komiteen sikter seg inn mot å avgi sin innstilling 7. april, slik at saken kan voteres over i Stortinget før påske.

Ikke gitt opp

Forbundssekretær Roar Gundersen i EL & IT mener kampen ennå ikke er tapt. Han er forbundets representant i «Stopp Datalagringsdirektivet», og er skuffet over regjeringens innstilling.

– Vi vil nå jobbe aktivt mot det politiske miljøet for å hindre at forslaget blir vedtatt, sier Gundersen.

Han er opprørt over behandlingen EL & IT og resten av fagbevegelsen får av Arbeiderpartiet..

– Det smerter oss veldig at vi opplever motstand fra våre egne. Dette hadde vi ikke drømt om da vi sto på for å få valgt inn den rødgrønne regjeringen, sier Gundersen.

LES MER: Sikkerheten i fare

Annonse
Annonse