JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpen for mer innsyn i lønn

LO mister retten til innsyn i lønna på petroleumsanleggene. Tariffnemndas leder mener økt innsyn og tøffere krav til arbeidsgiverne bør kunne vurderes – i hele arbeidslivet.

frode.ronning@lomedia.no

Rett før jul kuttet Tariffnemnda den lovfestede minstelønna på sju petroleumsanlegg, men i tillegg mistet tillitsvalgte innsynsretten i lønna hos underleverandørene. Det er nå bare mulig å få innsyn i tre sektorer, deriblant bygg.

Store forskjeller

Dagens lovgivning rundt sosial dumping varierer veldig mellom bransjer som er allmenngjort, og bransjer som ikke er det. Tre bransjer har i dag allmenngjorte tariffavtaler: Bygg, grønn sektor og verftene. I disse bransjene er det lovfestet minstelønn, men ikke bare det. Tillitsvalgte i disse sektorene har flere verktøy mot sosial dumping enn andre tillitsvalgte. Og arbeidsgiverne har flere plikter enn andre arbeidsgivere.

På spørsmål fra magasinett.org svarer Tariffnemndas leder Håvard Holm at disse «tilleggsverktøyene» burde kunne vurderes for hele det norske arbeidslivet.

Fire verktøy

Bakgrunnen for Holms høyttenking er som følger: Et vedtak om allmenngjøring av en tariffavtale fører med seg følgende fire verktøy i kampen mot sosial dumping:

– Innsyn: Tillitsvalgte får innsyn i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverendører i et prosjekt.

– Informasjonsplikt: Bestiller og entreprenør plikter å informere nedover i kontraktkjeden om at ansatte skal ha lønns- og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjøring.

– Påseplikt: Bestiller og hovedentreprenør skal påse at alle firmaer i prosjektet gir lønns- og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjøring.

– Solidaransvar: Hvis ansatte hos underleverandører ikke får det de har krav på, kan de rette lønnskravet oppover i kontraktkjeden.

Når en allmenngjøring avskaffes, slik det skjedde på petroleumsanleggene før jul, faller alle disse fire verktøyene bort. Det betyr for eksempel at LO-koordinatorene på petroleumsanleggene ikke får samme innblikk i arbeidskontrakter på anleggene, med unntak av dem som jobber på overenskomsten for byggfagene. Der gjelder fortsatt allmenngjøring – også på petroleumsanleggene.

Vil tenke nytt

Tariffnemndas leder Håvard Holm etterlyser en vurdering av hvorvidt disse fire verktøyene kunne brukes uavhengig av om en tariffavtale er allmenngjort.

– Dette er tiltak som kunne vurderes i forhold til den generelle lovgivningen. Man kunne godt tenke seg at denne typen tiltak er hjemlet på en annen måte enn slik situasjonen er i dag, sier Holm, som presiserer at dette er hans private tanker.

– Mitt hovedpoeng er at de nevnte verktøy ikke i seg selv kan begrunne videreføring av en forskrift om allmenngjøring og at det kan være grunn til å vurdere om disse bør inntas på annen måte i lovverket, sier Holm.

Annonse
Annonse