JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil styrke LO lokalt

Fellesforbundets Arve Bakke etterlyser LO-samkjøring lokalt på den enkelte bedrift.

kjell.werner@anb.no

– Vi må styrke LO-fellesskapet i de lokale forhandlingene. I dag står vi splittet på den enkelte bedrift, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han kaster fram en brannfakkel som vil tenne til debatt både i egne rekker og i resten av fagbevegelsen. Saken blir tema på Fellesforbundets landsmøte til høsten.

– Og så må vi ta denne diskusjonen videre i LO-fellesskapet, legger Bakke til.

Lokale tillegg

– Faktum er at vi i dag ikke klarer å få til god fordeling ved bare å gå gjennom de sentrale oppgjørene. Dette må gjøres lokalt også, sier Bakke og viser til at en stadig større del av lønnstilleggene tas ut lokalt.

– Men lokalt har ikke LO-fellesskapet i dag ikke noe apparat for samordning. Det betyr i praksis at Forbundet for ledelse og teknikk forhandler for sine medlemmer, Fellesforbundet for sine og Handel og Kontor for sine. Resultatet lokalt kan bli noe annet enn det vi var enige om i LOs representantskap, sier Bakke.

Han legger ikke skjul på at han tror det ville ha vært et forbundsløst LO dersom man i dag hadde startet med blanke ark. Men den veien er det ikke mulig å gå. Alternativet er enten en ytterligere sammenslåing av forbund eller bare en omlegging av tariffavtalene slik at det blir mulig med en samordning lokalt på den enkelte bedrift.

Mister styrke

Arve Bakke er bekymret over synkende organisasjonsgrad.

– Hva skjer hvis dere ikke gjør noe for å møte denne utviklingen?

– Da er jeg overbevist om at organisasjonsgraden vil bli sterkt svekket. Så svekker at vi ikke lenger vil være representative og dermed heller ikke har nødvendig legitimitet. Det samme vil gjelde arbeidsgiverne. Dermed vil vi samlet heller ikke være representative overfor myndighetene når det skal forhandles den veien, sier Bakke og peker på at det er situasjonen i en del andre land.

– Fagbevegelsen vil forvitre dersom vi ikke klarer å møte denne utfordringen, poengterer Fellesforbundets leder, som for øvrig er villig til å ta en ny periode på høstens landsmøte.

Tidsvis krangling

Bakke ser for vertikale tariffavtaler som omfatter alle gruppene på den enkelte bedrift. I dag er de horisontale avtaler for arbeidere, operatører og funksjonærer.

– Vi må få til et regime hvor alle som arbeider i en bedrift er i et fellesskap der verdiene som er skapt lokalt blir fordelt. Nå må våre medlemmer ta en diskusjon om felles lokalavtaler er veien å gå. Konsekvensen kan bli endret forbundsstruktur eller endret tariffstruktur, sier Bakke.

– I dag er det tidvis krangling mellom forbund om hvem som skal organisere og hvilke tariffavtaler som gjelder, innrømmer Bakke.

Han er opptatt av å gå skrittvis fram.

– Dette er endring som må skapes gjennom debatt ute på bedriftene. Vi kan ikke bare vedta en endring, sier Fellesforbundets leder. (ANB)

Annonse
Annonse