JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flest fra Polen

Polsk arbeidskraft er for første gang like vanlig i offentlig som i privat sektor. Det viser en undersøkelse gjennomført av Preduco for NAV EURES.

csd@lomedia.no

Tre av ti virksomheter i næringslivet benytter arbeidskraft fra EU.Og nesten like mange offentlige virksomheter gjør det samme. Før var det svenskene som toppet listen over bruk av EU-arbeidskraft i offentlig sektor. Nå er de passert av arbeidstakere fra Polen. I tillegg til Polen og Sverige, er Tyskland, Litauen og Danmark de vanligste rekrutteringslandene, uansett sektor. Undersøkelsen viser også at næringslivet vil fortsette å rekruttere utenlandske arbeidstakere det kommende året.

– Vi må tre år tilbake i tid for å finne større forventning til bruk av EU-arbeidskraft i næringslivet. For første gang på to år ser vi også at bruken øker innenfor bygg- og anleggsvirksomhet, uttaler EURES Manager Almedina B. Jahre i det europeiske arbeidsformidlingsnettverket EURES, som er en del av NAV.

Flest i hotellbransjen

Hotell- og restaurantbransjen bruker mest utenlandsk arbeidskraft her i Norge. Over seks av ti har benyttet EU-arbeidskraft det siste året. I transportbransjen har veksten vært størst det siste året. Om lag annenhver bedrift oppgir at de benytter EU-arbeidskraft.

– Det kan også henge sammen med en generell konjunkturoppgang hvor vi begynner å flytte og handle varer i større grad igjen, sier Jahre. Også blant bygg- og anleggsbedrifter er det en økning i bruken av EU-arbeidskraft. 42 prosent av bedriftene benyttet seg av dette i fjor mot 33 prosent i 2009.

Annonse

Flere saker

Annonse