JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toger delegatene til landsmøtet

Når EL & ITs landsmøte starter 10. mars, er det i miljøets tegn. Det hele starter med massemønstring på toget.

ahr@lomedia.no

Landsmøtets motto er «Energi til forandring», der klima og miljø vil gå som en rød tråd. Og for å vise at forbundet tar problematikken på alvor, tar årets delegater toget til landsmøtet. Ifølge beregninger gjort av Statistisk Sentralbyrå basert på faktiske passasjertall og utslipp, viser det seg nemlig at Bergensbanen slipper ut 0,3 kg klimagasser per passasjer per tur, mens flyturen over fjellet fra Oslo til Bergen gir 53 kg klimagasser. Derfor er kun delegatene fra de nordligste fylkene er innvilget flyreise til årets landsmøte.

– Klimaproblemene er en av vår tids største utfordringer, og jeg synes det er helt naturlig at vi som forbund tar denne debatten. Våre medlemmer sitter på mange av løsningene på problemene, sier forbundsleder Hans O. Felix.

I dag lanserte EL & IT en egen film med en togende forbundsleder som hovedperson.

– Mer ren fornybar energi må til for å få ned oppvarming av kloden, sier han der og viser til at den elektrifiserte jernbanen gjør seg nytte av den rene kraften.

SE FILMEN HER

Egen miljødag

En hel dag av landsmøtet er satt av til en fagdag om miljøproblematikk og hvordan medlemmene, med sine bransjer, kan bidra.Målet med dagen er både å få mer kunnskap, men også å vise at forbundet og dets bransjer befinner seg midt i sentrum av hva dette handler om.

– Alle våre medlemmer, hvorvidt de jobber innenfor elektro, energisektoren eller i IKT-bransjen kan hver på sine måte bidra med løsninger som blir viktige for fremtiden, sier Jan Olav Andersen, prosjektleder for miljødagen.

Store deler av dagen vil bli brukt til tre ulike parallellseminarer, basert på forbundets tre bransjer. Det mest spennende er kanskje seminaret som skal se på IKT-bransjen. Her har EL & IT bestilt en egen utredning fra Dennis Pamlin fra Verdens villmarksfond (WWF). Rapporten blir presentert på landsmøtet og vil se på hvor Norge er i forhold til resten av Europa når det gjelder å benytte seg av IKT-løsninger for å redusere miljøutslipp.

– Dette er nybrottsarbeid, og vi gleder oss veldig til å se hva han har funnet ut, sier Andersen.

Det blir også flere andre kjente fjes å se på landsmøtet denne dagen. Eli Arnstad, som i sin tid ledet det såkalte Arnstadutvalget, vil ha en innledning om energiøkonomisering i bygg, hvor det er et stort potensiale som ikke benyttes. Agnar Aas fra NVE, Tor Inge Akselsen fra Statnett og Steinar Bysveen fra Statkraft vil på sin side ta for seg debatten rundt fornybar energi. Det er vel ikke umulig at den debatten også vil ha innslag av monstermaster.

Torglunsj

Også lunsjen vil også stå i klimaets tegn. Forbundet planlegger torglunsj der ulike utstillere og organisasjoner kan få presentere sine løsninger for fremtiden. Og maten under hele landsmøtet skal være økologisk. Alt papir skal være resirkulerbart, det samme gjelder pappen på permene.

Selve landsmøtet skal avholdes på Folkes Hus, mens Royal Christiania skal huse delegater og være arena for den store landsmøtefesten. Også her skal miljøprofilen synes godt.

– Vi har valgt Royal Christiania siden de har en profil som er miljøvennlig, sier avdelingssekretær Christine Bar, som har ansvaret for de ytre rammene rundt landsmøtet.

Hotellet er ISO-sertifisert, noe som betyr at de tilfredsstiller de internasjonale kravene for kvalitet og miljøstyring. Samtidig satser de på økologisk mat og lokale produsenter. De har gode resirkulerings- og avfallssorteringsrutiner, og rommene er allergivennlige og røykfrie.

– Samtidig har hotellet en god tariffavtale, og det er selvfølgelig viktig, forklarer Bar.

Annonse
Annonse