JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verneombud blir advokatmat

Regionale verneombud i hotell, uteliv og renhold lar vente på seg. NHO vurderer nå å gå til juridiske skritt for å stoppe den vedtatte ordningen.

erlend.angelo@lomedia.no

Fra 1. januar trådte forskriften om regionale verneombud i hotell, restaurant/uteliv og renhold i kraft.

Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet og Arbeidstilsynet har alle oppnevnt sine representanter som skal sitte i styret. Arbeidsgiverorganisasjonene skal ha to – men foreløpig har NHO satt seg på bakbeina.

Dårlig ordning

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, mener ordningen er for dårlig.

– Vi er jo ikke i mot det å rydde opp i disse bransjene. Men vi tror ikke regionale verneombud vil hjelpe, sier Furulund til Magasinet for fagorganiserte.

NHO har hele veien vært kritisk til ordningen som ble vedtatt av Stortinget i fjor høst. Arbeidsgiverne må selv delfinansiere prosjektet gjennom å sette av 0,065 prosent av lønnsutgiftene til et fond. Dette tvinger arbeidsgiverne til å finansiere fagforeningsaktivitet, mener NHO.

Vurderer det juridiske

– Til forskjell for RVO-ordningen i bygg- og anleggsbransjen, der det var enighet mellom partene, har vi denne gangen blitt pådyttet dette av politikerne, mener Furulund.

NHO vurderer lovlighetene i dette.

– Vi har fått gjort en juridisk utredning, og diskuterer nå innad i NHO og med andre arbeidsgiverorganisasjoner hva vi skal gjøre videre, forklarer Furulund – som ikke vet når de treffer sin beslutning.

Hvor er regjeringen?

Verneombudene skulle i utgangspunktet vært på plass fra nyåret av. Fellesforbundet venter i spenning på hva som skjer videre.

– Vi er veldig usikre på hva som skjer videre, ballen ligger hos NHO, sier hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet, som også er en av to fondsstyremedlem fra arbeidstakersiden.

Lite har vært å høre fra regjeringen, 1,5 måned etter at forskriften ble gjort gjeldende.

– Jeg har blitt invitert til arbeidsminister Bjurstrøm om ikke så lenge, men jeg vet ikke om dette blir et tema der, sier Furulund til Magasinet.

Må komme i gang

Arbeidsmandsforbundets representant i fondsstyret, Lise Myrvold, er enig med Steinar Karlsen.

– Nå må vi komme i gang. Jeg forventer fortgang, og nå må regjeringen ta et grep.

Myrvold skal også i møte med Bjurstrøm, og datoen er 17. mars.

– Jeg forventer at dette har løst seg innen da. Men dersom det ikke har det, så må RVO-ordningen definitivt tas opp som et tema på dette møtet, avslutter Myrvold.

Annonse
Annonse