JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever mer aktiv eier

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT håper staten både blir tydeligere og mer aktiv når Trond Giske snart skal legge frem en ny eierskapsmelding.

ahr@lomedia.no

Da regjeringen la fram sin første eierskapsmelding for fire år siden, gikk det et lettelsens sukk gjennom LO. Meldingen begravde alle salgsplaner fra Bondevik-regjeringen. I stedet skulle staten være en «aktiv og langsiktig eier».

– Mange har spurt oss hvorfor vi skal eie, sa daværende næringsminister Dag Terje Andersen da han la frem meldingen. Svaret er at staten skal sikre nasjonalt eierskap til viktige nøkkelbedrifter. Slik skal naturressursene bevares som folkets eiendom, og man sikrer stabilitet, langsiktig vekst og industriutvikling.

– Meldingen viser hvilke forventninger vi har til selskapene – både alle selskapene sett under ett, men også det enkelte selskap, forklarte Andersen i 2006.

Virket?

Fire år senere er det flere som stiller spørsmål ved om statens eierskapsmelding har hatt noen hensikt. Regjeringen har fått kritikk for flere forhold. De siste årene har Opplysningen 1881 lagt sine lokalkontorer både i Sortland og Fagernes, uten at verken staten eller Telenor har løftet en finger. I disse dager er det de ansatte ved kontoret i Lærdal som står i fare for å bli rammet av kuttekniven, noe som vil gi store ringvirkninger for lokalsamfunnet. Samtidig nekter Telenor å skrive under en global tariffavtale, til tross for at regjeringen har sagt at den ønsker dette for alle sine selskaper.

I den såkalte Aker-saken ble statens styrerepresentant Berit Kjøll kritisert for ikke å ha fulgt med i timen. Det skjedde etter at Aker Solutions kjøpte aksjer i fire selskaper fra Røkke-kontrollerte Aker. Miljøvernbevegelsen har dessuten reagert på at staten som eier lar Hydro gå inn i oljesandprosjekter som er forurensende.

Mer aktiv

I høst varslet næringsminister Trond Giske at det vil komme en ny eierskapsmelding i løpet av våren. Han uttalte samtidig at regjeringens eierskapspolitikk har vært en god ramme for utøving av eierskapet. Det er ikke EL & IT helt enig i.

– Vi mener staten burde styrt enda mer. Regjeringen har vært altfor redd for å instruere styre og ledelse. Vi håper Giske står for en annen linje, og at den nye meldingen vil være bevis for det, sier forbundsleder Hans O. Felix.

Et viktig krav fra forbundet er at staten ikke skal selge seg ned, men fortsetter sitt eierskap slik det er i dag. Det gjelder ikke minst i Statkraft, der staten eier hundre prosent.

– Dette er naturressurser som skal komme fellesskapet til gode. Det skjønte man allerede for hundre år siden, og heldigvis skjønner også de rødgrønne det, sier Felix, med klar henvisning til blant annet Fremskrittspartiet som ønsker å privatisere Statkraft.

Annonse

Flere saker

Annonse