JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederlønnene i staten øker mest

Administrerende direktører i statlige eide selskaper har opplevd dobbelt så høy lønnsvekst i forhold til toppledere generelt i perioden 2004-2009.

csd@lomedia.no

ahr@lomedia.no

Det kommer frem av en rapport fra Riksrevisjonen.

Les hele rapporten her

Utviklingen har skjedd til tross for at det i eierskapsmeldingen står at «regjeringen vil sikre moderasjon i lederlønninger i selskaper der staten er en betydelig eier». Videre i meldingen står det at «lederlønnsnivået i statlige selskaper skal være konkurransedyktige, men de bør ikke være lønnsledene innenfor sine bransjer». Virkeligheten er en annen. Riksrevisjonen viser at den samlede lønna til direktørene i de 42 statlige selskapene har hatt en gjennomsnittlig økning på 11 prosent i perioden 2004-2009. De to siste årene, i en periode der de rødgrønne har styrt, har lederlønningene økt dobbelt så mye i forhold til lederlønninger i privat sektor.

Økte forskjeller

Når det gjelder fastlønna til direktørene, har den økt med åtte prosent i perioden 2004-2007 og med hele 13 prosent fra 2007-2009. Bonusutbetalingene økte også betraktelig. Fra 2004 til 2007 med hele 87 prosent, men redusert med 29 prosent under finanskrisen. Rapporten har fått flere politikere til å reagere. Heikki Holmås (SV) uttaler til TV2 at lønnsutviklingen i de statlige selskapene er i strid med regjeringens politikk.

– Vi har gitt klar beskjed om at en av de fineste tingene ved Norge er at vi har små forskjeller her i landet. Da skal det ikke være slik at lønningene i de statlige selskapene bidrar til å øke forskjellene, sier Holmås til TV-kanalen.

LES OGSÅ: Statkraftssjefens pensjonspakke

Griper ikke inn

Riksrevisor Jørgen Kosmo presiserer at styrene i konsernene i hele perioden har hatt mulighet til å vise moderasjon, men har unnlatt å gjøre det. I rapporten kan vi også lese at Staten avstår fra å gripe direkte inn i det ansvaret som styrene har for de konkrete lønns- og kompensasjonsordninger i enkeltbedrifter. Det har gjort at næringsminister Trond Giske har varslet at retningslinjene for lederlønninger skal gjennomgås på nytt. Nærings- og handelsdepartementet har sendt ut brev til samtlige statlige selskaper og eierdepartementer, hvor de etterspør synspunkter på lederlønnsspørsmålet. Eksterne rådgivere er også involvert for å se på retningslinjene for lederlønninger som står nedfelt i eierskapsmeldingen.

Må stoppes

EL & IT Forbundet er langt fra fornøyd med det de hører om de statlige lederlønningene. Forbundsleder Hans O. Felix ser på utviklingen som en sniktilpasning ettersom eierskapsmeldingen i 2006 satte en stopper for lukurative opsjonsavtaler.

– Så tar lederne det igjen i kraftig lønnsvekst. Venner i det private næringsliv passer på hverandre, og dette vil vi nå ha en stopper for. Det er en klar forventning fra oss om at Giske nå lukker den døra og at staten som hovedeier går inn med en mer restriktiv lønnspolitikk, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse