JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp om kategoriene

Tillitsvalgte i både Telenor og Mesta kjemper om å få endret kategori i den nye eierskapsmeldingen. De vil ha mer innblanding fra staten.

Eierskapsmeldingen fra 2006 delte statsbedriftene inne i fire ulike kategorier. Hver definerte hvilket formål staten hadde med bedriften, og hvor mye den ville blande seg i driften (se faktaboks). Konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen, mener Telenor ikke hører hjemme i kategori 2. Kravet til selskapene er stort sett at det skal tjenes penger. Eneste krav staten stiller er at hovedkontoret ligger i Norge.

– Telekom er en samfunnskritisk infrastruktur som må ivaretas og sikres. Uten den stopper samfunnet vårt, sier Salomonsen. Telenor er et sammensatt selskap. På den ene siden skal konsernet tjene penger, på den andre har selskapet ansvaret for viktige infrastrukturer i samfunnet. Derfor mener de tillitsvalgte i Telenor at selskapet skal plasseres i en kategori med klarere statlige mål enn det har i dag. Den riktige kategorien må være 3, mener Salomonsen.

– Det er en kategori som favner selskaper hvor man også har sektorpolitiske mål med sitt eierskap. Det er felles enighet i EL & IT om dette, og vi har vært tydelige ovenfor næringsdepartementet og ministeren i de møtene vi har hatt, sier han og presiserer at telekomnettet er like viktig som strømnettet i et moderne samfunn.

Underlig

Telenors tillitsvalgtes ønske om et kategoriskifte vekker imidlertid ingen begeistring hos LO-leder Roar Flåthen. Han uttalte allerede før jul at kategori 2 er den korrekte.

– Telenor må nok ligge der det gjør siden selskapet opererer i sterk konkurranse med andre, mener Flåthen. Det synes Salomonsen er underlig.

– Vi i EL & IT har vært veldig tydelige på dette, og jeg mener forbundsledelsen bør spørre LO-lederen direkte om hvorfor han sier dette nå, slår Salomonsen fast. Han tør ikke å spå utfallet av den nye eierskapsmeldingen.

– Men hvis det ikke blir endring av kategoriene, er det jo lov til å spørre hvordan staten skal klare å sikre sine samfunnsvitale interesser, sier Salomonsen.

– Helt feil

Heller ikke i Mesta er de fornøyde. Eierskapsmeldingen plasserte selskapet i kategori 1 der statens mål kun er å tjene penger. Konserntillitsvalgt i Mesta Konsern AS, Jens-Petter Hermansen, vil ha bedriften i kategori 3.

– Det har forundret oss helt siden eierskapsmeldingen ble lagt frem, at vi har en eier som kun mener vi har forretningsmessige mål, sier Hermansen.

Næringsdepartementet eier hundre prosent av Mesta-konsernet, og Hermansen etterlyser en mer aktiv eier.

– Jeg håper at vi skal få skrifte kategori, men jeg tror ikke noe på det. Jeg tror ikke departementet er faglige dyktige nok til å forstå hvor viktig det er å ha et markedskorrektiv, sier Hermansen.

Han mener det er viktig staten selv har kompetanse innenfor egne store oppdrag. Sånn kan staten lettere bedømme prisnivå og kompetanse hos andre. Samtidig mener han at trafikksikkerhet og bevaring av veikapitalen bør være et viktig samfunnsansvar, og er bekymret for at kompetansen på drifting og vedlikehold av vei er i ferd med å forvitre. Men heller ikke han får støtte av LO-lederen.

– Hvis Mesta skal konkurrere i markedet, er det vanskelig å se for seg at selskapet skal flyttes til en annen kategori, sier Flåthen.

Annonse
Annonse