JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hvorfor skal staten eie?

Staten må stille seg spørsmålet om hva som er best for selskapet, og hvilken funksjon selskapet skal ha, mener Villeman Vinje i tankesmia Civita.

ahr@lomedia.no

Næringsminster Trond Giske har varslet at det vil komme en ny eierskapsmelding i løpet av våren. Der håper Villeman Vinje, samfunnsøkonom i Civita, at han går inn for å selge mer av statens eiendeler. Riktignok mener han det kan være fornuftig at staten eier noe, men mener staten eier for mye og i for mange selskaper slik det er i dag. Han ser ingen grunn til at staten for eksempel skal ha eierandeler i Entra, Flytoget, SAS eller Mesta.

– Selskaper med naturgitt aktivitet i Norge er det ofte liten grunn for at staten skal eie. Flytoget vil gå til og fra Gardermoen uansett, og Widerøe vil fly i distriktet selv om staten selger seg ut av SAS. Det er regler, rammeverk og eventuelt anbudsrunder som legger premissene for dette, ikke selve eierskapet, mener han.

Strategisk mindretall

Innenfor andre sektorer er han imidlertid åpen for at staten kan ha et kontrollerende mindretall på 34 prosent i strategiske selskaper for å sikre en forankring i Norge.

– Når det handler om finansinstitusjoner som DnB Nor kan det være fornuftig at staten har en kontrollfunksjon. Det samme gjelder for eksempel i viktige kunnskapsbedrifter som Telenor og Hydro der det kan være viktig for staten å ha en hånd på rattet både i forhold til industriutvikling og i forskning og utvikling, sier han.

Vinje mener imidlertid det ikke er noen grunn til at staten skal ha større eierandeler enn 34 prosent, og bruker Statkraft som et eksempel på en bedrift der staten bør selge seg kraftig ned.

– Hundre prosent statlig eierskap i Statkraft er skadelig for selskapet. Det er ikke selskapets ve og vel som står i fokus hos politikerne når de for eksempel år etter år tar ut stort utbytte, mener han, og peker også på tungvinte beslutningsprosesser.

– Når det tar over 20 måneder å få svar fra eier på styrets forslag til investeringsstrategi, er det vanskelig å drive profesjonelt, sier Vinje Han mener staten må opptre annerledes dersom det kommer private eiere inn.

– Med private medeiere å forholde seg til, må staten som eier være mer ryddig. Slik det er nå kan staten skalte og valte som den vil. Særlig Statkraft blir, uansett regjeringsfarge, ofte brukt som salderingspost for å få statsbudsjettet til å gå opp. Det er ikke bra for selskapet, eller de arbeidsplasser det kunne ha skapt, sier han.

– Selg ned!

Vinje mener derfor staten bør ha som ambisjon å selge seg ned, men at man ikke nødvendigvis bør ha hastverk. Står det ikke ønskede eiermiljøer klare eller prisen man kan få ikke vurderes som god, bør man vente.

– Det er ikke slik at utenlandske eiere er så farlige. De har tilført norske bedrifter både kunnskap og kapital og med det styrket både verdiskapingen og norske arbeidsplasser. Men vi bør unngå de eierskifter som trolig vil føre strategisk kompetanse og aktivitet ut av landet, sier han.

Annonse
Annonse