JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for master i Hardanger

Regjeringen står fast på vedtaket om å bygge luftledning i Hardanger.
– Viser at de tar ansvar, sier LO-leder Roar Flåthen.

ahr@lomedia.no

Olje- og energidepartementet har nå tatt endelig standpunkt i den vanskelige maststrid-saken i Hardanger. Allerede i fjor sommer bestemte energiminister Terje Riis-Johansen seg for å gi Statkraft konsesjon til å bygge luftstrekk mellom Sima og Samnanger. Det førte til et voldsomt mediekjør, og nedsettelse av fire ekspertutvalg som skulle se på alternativer. De leverte sine rapporter i februar, uten at det har endret regjeringens standpunkt.

– Å bygge Sima-Samnanger som luftledning er den beste løsningen. Det vil sikre trygghet for strømforsyningen til bergensregionen både på kort og lang sikt, uttaler Riis-Johansen.

Mer kunnskap

De fire ekspertutvalgene bekreftet at det var mulig å løse strømforsyningen ved hjelp av sjøkabel. Dette alternativet er imidlertid langt dyrere enn et luftstrekk, og vil ta lenger tid å få på plass. Riis-Johansen legger vekt på at utvalgenes rapporter og den påfølgende høringsrunden har gitt regjeringen utvidet kunnskap, uten at det har svekket hans tro på at det må bygges master i Hardanger.

– Enhver utsettelse svekker forsyningssikkerheten. Som ansvarlig minister kan jeg ikke gå på akkord med kravene til sikker strømleveranse til Norges nest største by, sier energiministeren.

Godt nytt

Departementets beslutning er i tråd med det forbundsleder Hans O. Felix håpet på da ekspertutvalgene la frem sine rapporter i februar. Da mente han det ville være vanskelig for regjeringen å komme til noen annen konklusjon.

– Sjøkabler er dyrt, teknisk komplisert og tar betydelig lenger tid å legge enn å sette opp luftlinjer. Sannsynligheten for hyppige feil som det vil ta lang tid å utbedre er stor, sa han.

– Tar ansvar

LO-leder Roar Flåthen mener regjeringen på denne måten viser ansvar. LO er opptatt av at det skal være gode kraftforbindelser i hele landet, og at det må bygges linjer deretter.

– Når Olje- og energidepartementet har konkludert med luftledning, tar vi det til etterretning. Vi kan ikke se at de utredningene som er gjort gir grunnlag for å trekke andre konklusjoner, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han viser til at selv om utvalgene bekrefter at en sjøkabelløsning er teknisk mulig, vil. LO har flere ganger pekt på de konsekvensene forsyningssituasjonen i Midt-Norge har fått for strømprisen. En løsning der bruk av prisområde inngår som et virkemiddel svekker norsk industris konkurranseevne.

– Et presset energimarked påfører også befolkningen i denne regionen høyere strømkostnader, sier Flåthen, og håper det derfor vil komme en fremmer en stortingsmelding om nettspørsmål i løpet av året, slik som nå varsles.

Annonse
Annonse