JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reaksjon på KS-støtte

Før jul ble det kjent at KS Bedrift støtter EL & IT i kampen om å få en kompetanseforskrift for nettselskapene på plass. Reaksjonene fra Energi Norge lar ikke vente på seg.

csd@lomedia.no

I flere år har det pågått en diskusjon om en ny kompetanseforskrift for nettselskaper. Den skal sikre at nettselskapene har egne ansatte for å drifte og vedlikeholde landets infrastruktur innen strømforsyningen.

Les også: Forskriften skal på plass

I dag outsources dette flere steder, noe EL & IT mener truer forsyningssikkerheten.

Les også: - Nå er begeret fullt

En forskrift var på høring for to år siden, uten at den har trådt i kraft. EL & IT har siden den gang etterlyst at den iverksettes, og fikk altså før jul støtte fra arbeidsgiverne i KS Bedrift.

Les også: Står samlet om kompetanseforskriften

Også de mener det er på høy tid at forskriften kommer, og sendte derfor før jul et felles brev til olje- og energiministeren om dette. I brevet viser både EL & IT og KS Bedrift at kravet til egenkompetansen er oppfylt når deler av kompetansen er sikret ved langsiktige avtaler med andre konsesjonærer. Det betyr at det ikke er noe i veien for at selskaper kan samarbeide seg imellom. I tillegg synes de to partene at det er greit at kompetansen samles i datterselskaper eller enheter innenfor et konsern, forutsatt at dette fortsatt kan reguleres.

Forskjellsbehandling

Men motkreftene er mange, ikke minst i Energi Norge. Der skaper EL & IT og KS Bedrifts utspill reaksjoner. I fagbladet Energiteknikk hevder Energi Norge at resultatet vil føre til forskjellsbehandling av selskaper og at en bestemt gruppe selskaper gis monopol på å utføre visse typer entreprenørtjenester. Rådgiver i Energi Norge, Trond Svartsund, mener forskriften vil føre til økt nettleie, og frykter svekket beredskap og dårligere leveringskvalitet.

– Erfaringene med dagens system er gode, mener Svartsund, og legger til at en innføring av kompetanseforskriften vil kun føre til inneffektiv organisering med høyere kostnader.

– Den vil også være spesielt krevende for små og mellomstore bedrifter, sier Svartsund.

Annonse

Flere saker

Annonse