JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant kompetanseforskriften

Det var en lykkelig forbundsleder som kunne hilse landsmøtet i EL & IT med at kompetanseforskriften for nettselskaper er på plass.

ahr@lomedia.no

I ti har EL & IT Forbundet kjempet for å få på plass en kompetanseforskrift for nettselskaper. Grunnen er at stadig flere nettselskaper outsourcer deler av den kompetansen de trenger for å drifte og vedlikeholde strømnettet. EL & IT mener dette svekker forsyningssikkerheten. Men selv om en slik forskrift har vært på høring, med frist i februar 2009, har forskriften ikke kommet på plass. Ikke før i dag. Rett før forbundsleder Hans O. Felix entret talestolen i Folkets Hus, offentliggjorde regjeringen at nettforskriften er vedtatt.

- Direktøren i Energi Norge sa til meg at de skulle kjøre over oss med alle de bulldosere og de virkemidler de har. Og det har vi opplevd. Men i dag var det vi som vant, sier Felix.

LES OGSÅ: Står samlet om kompetanseforskrift

Lang vei

Veien frem dit har vært lang. To ganger har Olje- og energidepartementet kommet med forslag til forskrift som har vært i tråd med hva Energi Norge har kjempet for. Begge gangene har EL & IT, med hjelp av LO, klart å stoppe dem. I dag har forbundet fått fullt gjennomslag for prinsippet om at nettselskapet må ha egen kompetanse. Den nye forskriften sier at nettselskaper skal ha minst 70 årsverk ansatt dersom de har 300.000 kunder eller mer. Selskaper med en kundemasse på 50 – 300.000 skal ha minst 20 ansatte.

- Vi har ikke helt fått gjennomslag for våre krav til minstebemanning, men vi har kommet langt på vei. Et selskap som Hafslund Nett må nå ha minst 70 ansatte. I dag har de null, sa Felix, og fikk stor applaus fra salen.

Hurra for IKT-avtale

IKT-avtalen som kom på plass i sommer er en annen seier Hans Felix brukte god tid på i sin åpningstale. Etter at NHO klart sa nei til forbundet om å etablere en IKT-avtale høsten 2009, måtte EL & IT gå til drastiske skritt. Det var grunnen til at forbundet under hovedoppgjøret i fjor varslet streik og sympatistreik for 10.000 medlemmer. NHO stevnet EL & IT for arbeidsretten, men tapte så det suste. Dermed ble det etablert IKT-avtale.

- Dette er en historisk seier, og det var medlemmene våre som avgjorde. Tusen, tusen, tusen takk skal dere ha, sa Felix.

LES MER: Endelig IKT-avtale

Fortsatt rødgrønt

Store deler av åpningstalen ble også viet kampen for en fortsatt rødgrønn regjering. Forbundet er ikke så fornøyde med alt som skjer i regjeringskorridorene, men Felix ber likevel landsmøtet om å se på alternativene.

- I dag er det en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet. De står for det stikk motsatte av de vi gjør, og vi ser jo hvilken skade de gjør i kommuner der de allerede styrer. Adeccoskandalen er et godt eksempel på det, sa Felix, og presiserte at LO og forbundene derfor må jobbe for at det også blir mer rødgrønt også i kommune-Norge.

- Vi trenger ikke mer Høyre og Fremskrittspartipolitikk i Norge, mente han.

Annonse

Flere saker

Annonse