JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enøk-sinken Norge

Enøk og energieffektivisering er viktig i klimakampen. Hele verden roper etter energieffektive løsninger, og Norge kan og skal være med å bidra, mener Eli Arnstad.

csd@lomedia.no

Under temadagen på EL & ITs landsmøte var klima og miljø i fokus. Det var satt av tid til tre parallellseminarer der det ene omfattet Enøk og energieffektivisering. Eli Arnstad har ledet Arnstad-utvalget siden 1. januar i fjor. Utvalget har, på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, kommet med innspill til handlingsplanen om energieffektivisering. Målet har vært å foreslå løsninger for energieffektivisering frem mot 2020, og videre mot 2040. Rapporten ble overlevert statsråd Liv Signe Navarsete i fjor høst. Arnstad mener det allerede gjøres mye på energieffektivisering i norske næringsbygg. Men det er i det private boligmarkedet vi må bli bedre, blant annet ved rehabilitering av eldre eneboliger.

- Det er for eksempel mye å hente når man skal bytte vinduer eller dører, sier Arnstad.

Flere tanker i hodet

I rapporten legges det vekt på tre punkter som må gjennomføres for å kunne oppnå størst mulig energieffektivisering frem mot 2020 og 2040.

- Vi mener vi må gjøre flere ting samtidig. For det første mener vi at vi må ha stor fokus på energi ved rehabilitering av bygg. Vi mener også at vi må ha en gjennomgripende energiøkonomisering i eksisterende bygningsmasse. Og til slutt må vi stille strenge energieffektive krav til nybygg, slår Arnstad fast. Hun mener vi nå må ta energieffektiviseringen på alvor. Den vil bety svært mye i den globale klimakampen.

Ingen plan

Tore Strandskog fra Norsk Teknologi gir sin støtte til Arnstad-utvalgets rapport. Han mener det er for mye snakk og lite handling i Norge når det gjelder energieffektivisering.

- Norge er faktisk det eneste landet i Europa som ikke har noen nasjonale mål for energieffektivisering, sier han. Han mener debatten her hjemme i mye større grad har omfattet de store tingene som blant annet månelanding og CO2-håndtering. Nå mener han at fokuset må begynne å handle om de områdene man faktisk kan gjøre noe med.

- Derfor oppfordrer jeg politikerne til å lese Arnstad-utvalgets rapport nøye, og realiserer flere av de punktene de har foreslått, sier han.

Fra politisk hold fikk Strandskog medhold fra leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heikki Holmås (SV).

- Effektivisering av strøm er den store løsningen for å redusere energiforbruket i Norge. Til tross for dette er Norge dårligst i klassen. Og det er bygg og husholdninger som står for det største forbruket. Energieffektivisering blir viktig i fremtiden, også i Norge, sier Holmås.

Annonse

Flere saker

Annonse