JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi må på offensiven

Fagbevegelsen er under sterkt press. Vi må svare med å fornye oss. Sammen har vi kraft til å endre samfunnsutviklingen, fremhevet Jan Olav Andersen da landsmøtet i EL & IT i dag startet behandlingen av handlingsprogrammet.

ahr@lomedia.no

I går åpnet SV-leder Kristin Halvorsen landsmøtet med å innrømme at de rødgrønne er på defensiven. I dag mente hennes partifelle og leder av forhandlingsavdelingen, Jan Olav Andersen, det samme i forhold til fagbevegelsen. I alle fall hvis man ser utenfor Norges grenser.

- Fagbevegelsen blir presset hardt. Det ser vi ikke minst i Wisconsin der det pågår en beinhard kamp for at fagbevegelsen skal miste forhandlingsretten sin, sa Andersen.

I Europa har krisepolitikken gjort at man i land etter land har satt ned lønninger og fjernet pensjonsrettigheter. Og NHOs bevisste strategi for å hindre allmenngjøring av tariffavtaler er et bevis på arbeidsgiverne ikke er noe bedre her hjemme, mener Andersen.

- Derfor er det et paradoks at Stein Erik Hagen er i Davos for å snakke om den norske modellen. Tariffavtalene er den viktigste grunnen til at den norske modellen fungerer, sier Andersen.

- Gi oss tillit

Han mener det nå er på tide at allmenngjøringsloven forbedres. Og det viktigste i så måte er å fjerne dokumentasjonskravet.

- Slik kan vi hindre at tariffnemnda blir en kamparena. Vi i fagbevegelsen har ingen interesse av å allmenngjøre tariffavtaler der det ikke er nødvendig. Derfor forventer vi nå at politikerne gir oss tillit og fjerner dokumentasjonskravet, tordner Andersen.

Han fremhevet samtidig at EL & IT ikke på noen måte skal stilne i kampen mot bemanningsbyråer. Forbundet har hatt det som sin fanesak i mange år, og slik skal det fortsette.

- Vi trenger ikke denne type virksomhet. Bedriftene får ansette de folka de trenger, mener Andersen.

Mer offensiv

Han sier fagbevegelsen selv må ta noe av skylden for at den har kommet på defensiven. Arbeidslivet har utviklet seg, og fagbevegelsen har ikke alltid klart å henge med, og få organisert i nye bransjer.

- Vi trenger også offensive strategier, og det synes jeg vi i EL & IT har. Alle våre krav i forbindelse med tariffoppgjør er et forsøk på å få til grep som kan gå på bekostning av arbeidsgivernes styringsrett, sier Andersen, og viser til at det stadig er en kamp om styrkeforholdet i arbeidslivet.

- Ethvert angrep på forhandlingsretten for tariffavtaler er et forsøk på å innskrenke fagbevegelsens muligheter. Det må vi kjempe imot, om det så gjelder tvungen lønnsnemnd, EU-dommer eller annet, sier Andersen.

Annonse
Annonse