JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et landsmøte for menn

Til tross for at EL & IT har som mål å ha 20 prosent kvinner i alle fora, har kun fire av 13 distrikter oppnådd dette blant sine delegater til landsmøtet.

ahr@lomedia.no

I EL & ITs vedtekter, under overskriften landsmøtet, står det at delegatene skal søkes å fordeles etter kriteriene kjønn, yrkessammensetning, bedrifts- og bransjespekteret, geografi og alder. Videre står det at forbundets målsetting er minst 20 prosent kvinneandel. Det har EL & IT ikke klart på dette landsmøtet. I landsmøtesalen i Folkets Hus sitter det i dag 43 kvinner og 213 menn. Det vil si landsmøtet 2011 har 17 prosent kvinneandel.

Verst i Vestfold/Telemark

Går vi inn i det enkelte distrikt, er det kun fire av 13 distrikter som oppfyller målsetningen om 20 prosent. Absolutt verst i klassen er Vestfold/Telemark som ikke har funnet plass til noen kvinner blant sine 15 delegater.

- Vi har spurt flere, men har ikke lykkes. Et par av dem som var tiltenkt rollen som delegat, meldte forfall. Men vi har i alle fall to jenter blant observatørene, sier distriktssekretær Are Solli.

Han sier det er svært vanskelig å finne jenter blant medlemmene i Vestfold/Telemark, men at distriktet har stort fokus på det.

- Dessverre fikk vi det ikke til denne gangen, men vi har i alle fall fått med oss en del unge og helt ferske tillitsvalgte. Det er i alle fall noe positivt, sier Solli.

Tro på fremtiden

Det står ikke stort bedre til i Nordland eller Buskerud. De har kun en kvinne blant sine delegater, noe som utgjør henholdsvis åtte og ti prosent av delegatene (12 fra Nordland, ti fra Buskerud).

- Tallet blir litt bedre når du inkluderer at vi har en kvinne i landsstyret og en i forbundsstyret. Da er vi oppe i 17 prosent, sier distriktssekretær Ulf Iversen i Nordland.

Han er likevel klar på at det er få jenter å ta av, og det er vanskelig å få de få som er til å stille opp.

- Vi er aktive i prosjektet «Jenter i bil og elektro», og jeg har tro på at vi får flere jenter både til å velge fagene våre og til å bli tillitsvalgte. Men vi greier ikke alt på en dag, sier Iversen, som samtidig sier det er viktig at klubber og distrikt ikke oversvømmer jentene med verv og oppdrag.

- Blir det for mye, hopper de fort av karusellen, sier han.

Troms/Svaldbard best

Tromd og Svalbard er best i klassen. Distriktet stiller med tre kvinner blant sine åtte delegater. Det blir 38 prosent. Også Østfold fyller kvinnekvoten med god margin. Der er tre av ni delegater kvinner. Møre og Romsdal og Finnmark har begge 25 prosent kvinnerepresentasjon i sine delegasjoner. De er henholdsvis 3 av 12 og to av åtte kvinner.

Heller ikke landsstyret

Heller ikke landsstyret klarer å få 20 prosent kvinnerepresentasjon. Der er 8 av 52 delegater kvinner. Det utgjør 15 prosent.

Annonse
Annonse