JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har tro på Palestina

I går gikk EL & IT inn for boikott av Israel. I dag møtte landsmøtet en utenriksminister som, enn så lenge, fremdeles tror på dialog.

ahr@lomedia.no

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener det er et historisk år når det gjelder Israel/Palestina-konflikten. Han tror det i løpet av høsten vil bli klart om det er mulig å få til en tostatsløsning eller ikke.

- Jeg velger å ha fortsatt tro på det. I september går fristen ut for å sluttføre forhandlingene mellom partene, og president Obama har sagt at han ser frem til å ønske en ny palestinsk stat velkommen i FN da, sier Gahr Støre.

Han fremhever at det er gjort mye for å få på plass et palestinsk styresett. Norge leder Giverlandsgruppen for palestinerne som skal hjelpe palestinerne å bygge en bærekraftig og demokratisk stat. Gahr Støre mener det skjer mye positivt i dette arbeidet.

- Jeg tror Palestina til sommeren vil ha maskinen klar for å drive en stat. Men de mangler fortsatt kjøretøyet. Forhandlingene blir avgjørende, sier utenriksministeren.

Hva hvis ikke?

Gahr Støre er samtidig klar på at utfordringene er mange. Både fordi palestinerne selv er splittet, men også fordi Israel er i ferd med å bygge det som så mange kaller skammens mur.

- Det går an å rive politiske murer, men når man bygger en mur i sement, blir det vanskeligere. Det vanskeliggjør også en tostatsløsning, sier Gahr Støre.

I går gikk EL & IT inn for boikott av Israel. Utenriksministeren kommenterte ikke dette, men lot det skinne gjennom at han fremdeles har tro på åpne kanaler inn i begge leire.

- Inntil det er en realitet, venter vi med å anerkjenne en palestinsk stat. Men om forhandlingene ikke fører frem nå, må vi revurdere. Også om vi skal sette i gang andre tiltak, sier Gahr Støre.

Forsvarer Afghanistan

Utenriksministeren fortsetter også å forsvarer Norges innsats i Afghanistan. Han viser til at Norge er en del av de internasjonale operasjonene dels for å hindre at terrororganisasjoner vokser frem, dels fordi både sikkerhetsrådet og Nato har bedt om det. Under debatten mente forbundssekretær Ellisiv Rognlien at Norge ved sitt engasjement driver angripskrig mot et fattig land. Det avviser Gahr Støre på det sterkeste.

- Nei, det kan jeg ikke stå bak. Samtidig er jeg enig i at denne konflikten bare kan løses politisk, og da må vi også snakke med Taliban. Men jeg tror dessverre at så snart vi trapper ned, vil landet bli styrt etter afghanske prinsipper og tradisjoner. Og da vil vi se at mange beslutninger som gjøres vil være i strid med våre verdier og styresett, sier Gahr Støre.

Ja til EØS

Til slutt benyttet utenriksministeren anledningen til å si noe om mer hjemlige forhold. EL & IT vil i løpet av dagen vedta kritiske uttalelser om EØS, og EØS-direktiver. Forbundsleder Hans O. Felix stilte også spørsmål ved om det finnes en annen vei til EU utenom EØS, og fikk svar på tiltale.

- Sveits blir ofte trukket frem som et alternativ, men det har jeg ikke tro på. Både Sveits og EU er frustrert over denne løsningen fordi den gir manglende forutsigbarhet. Jeg tror EØS har flere fordeler enn ulemper for oss, selv jeg ikke akkurat stiller meg i den amorøse køen til avtalen, sier han

Annonse
Annonse