JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret er i gang

Mandag møttes LO og NHO til starten på årets lønnsoppgjør som er et mellomoppgjør og kravene ble overlevert.

torgny.hasaas@lomedia.no

LO går inn i oppgjøret med to krav:

– Fortsatt sikring av kjøpekraften

– Lav- og likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg

Disse kravene ble sammen med vedtaket fra LOs representantskap, overlevert NHO da partene møttes mandag kl. 13.00.

NHO har på sin side vedtatt på sitt representantskapsmøte 9. februar at det ikke bør gis sentrale tillegg i 2011. Arbeidsgiverne mener at nivået på norske lønnskostnader er ytterligere svekket i 2010. "Det er helt nødvendig å snu utviklingen mot stadig svekket konkurranseevne", heter det i vedtaket.

<object name="kaltura_player" id="kaltura_player" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowNetworking="all" allowFullScreen="true" height="208" width="250" align="right" data="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/97ufzk9q5k"><param name="allowScriptAccess" value="always"/><param name="allowNetworking" value="all"/><param name="allowFullScreen" value="true"/><param name="bgcolor" value="#000000"/><param name="movie" value="http://77.88.102.50/kalturaCE/index.php/kwidget/wid/_1/uiconf_id/48410/entry_id/97ufzk9q5k"/><param name="flashVars" value=""/><param name="wmode" value="opaque"/><a href=" http://corp.kaltura.com">video platform</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_management">video management</a><a href="http://corp.kaltura.com/solutions/overview">video solutions</a><a href="http://corp.kaltura.com/technology/video_player">free video player</a></object> Frist neste uke

Fristen for partene utløper torsdag i neste uke. Det er ventet et ukomplisert oppgjør uten at oppgjøret går til mekling.

– NHO klager over at det norske lønnsnivået svekker konkurransekraften, men like fullt opplever vi at norsk industri leverer svært gode resultater, varsler dere ikke i utide?

– Nei, det er to ting som avgjør den norske industriens konkurransekraft og det er er lønnsveksten og valutakursen. Det er lønnveksten som vi kan gjøre noe med, svar NHO-sjef John G. Bernander. Han er svært beymret for utviklingen i norsk valuta.

– Sist den norske krona løp løpsk, ved begynnelsen av 2000, mistet vi tusenvis av industriarbeidsplasser. Dette må ikke skje igjen. Når råvareprisene stiger slik internasjonalt, så er det en kortsiktig glede, mener Bernander som understreker at det ikke bør gis sentrale oppgjør ved årets oppgjør.

Konkurranseutsatt industri

LO-leder Roar Flåthen er enig med Bernander i at det er viktig å ta hensyn til konkurranseutsatt industri, men mener ikke at det er det samme som at det ikke skal gis kjøpekraftforbedringer.

– Det er naturlig i et mellomoppgjør å følge opplegget fra i fjor, og da fikk alle grupper økt kjøpekraft.

– Tror du det er mulig å oppnå enighet uten mekling?

– Ja, vi har gjort det de siste gangene, og det er viktig for å styrke forhandlingsinstituttet, sier Flåthen.

Ordner seg

– Enkelte sier til meg at hvis ikke arbeidsgiverne gir noe på lavlønngarantiene blir det ikke enighet og oppgjøret vil gå til mekling.

– Det er flere ulike elementer som kan gjøre at vi ikke blir enige og meklingsmannen må inn for å finne en løsning, sier Flåthen som understreker at han regner med at dette kommer til å ordne seg.

Oppgjøret omfatter 130 overenskomster mellom LO og NHO. I mellomoppgjøret forhandles det samlet for alle disse overenskomstene og det forhandles bare om økonomi.

YS krever likebehandling

Også YS overleverte i går sine krav til NHO.

- Vi forventer forbedret kjøpekraft for alle våre grupper innenfor rammen av et ansvarlig og solidarisk oppgjør, sa YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Han var spesielt opptatt av å sikre at ikke bussjåfører og andre uten lokal forhandlingsrett blir hengende etter i lønnsutviklingen:

– Vi forventer at disse får samme lønnsutvikling som frontfaget og industrien forøvrig, sa Kvalheim.

YS forhandler på vegne av omkring 20 000 nedlemmer i oppgjøret med NHO. Det gjelder medlemmer i Yrkestrafikkforbundet, Parat, Safe, Det norske maskinistforbund, Negotia og Delta.

Annonse

Flere saker

Annonse