JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet ned

Sykefraværet ble på sju prosent i fjerde kvartal i fjor. Det er lavere enn for ett år siden, men fortsatt langt over målet i IA-avtalen.

einar.fjellvik@lomedia.no

<a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03697/Sykefrav_r_4kv2011_3697168a.jpg" target="blank"> <img width="300" height="215" border="0" align="right" src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/03697/Sykefrav_r_4kv2011_3697168a.jpg" /> </a> Både det legemeldte og det egenmeldte fraværet var lavere i fjorårets siste kvartal enn ett år tidligere. Det legemeldte fraværet gikk ned fra 6,4 til 6 %, mens det egenmeldte fraværet gikk ned fra 1,2 til 1,1 %.

Statistisk sentralbyrå tilskriver mellom 65 og 75 % av nedgangen at svineinfluensaen herjet som verst i fjerde kvartal 2009, mens vi ikke hadde noen tilsvarende epidemi på slutten av fjoråret.

Flere tall: Sykefraværsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå

Mest ned i privat sektor

Tallene SSB offentliggjorde i formiddag viser at fraværet gikk mer ned i privat sektor enn i staten, kommunene og helseforetakene. Størst nedgang i fraværet var det i overnattings- og serveringsnæringen.

Det legemeldte fraværet har gått ned i alle aldersgrupper det siste året. Kraftigst nedgang har det vært blant de yngste arbeidstakerne, ifølge SSB-tallene.

Langt unna IA-målet

I avtalen om et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, er målet å redusere sykefraværet med 20 % sammenliknet med nivået i 2. kvartal 2001 – da den første IA-avtalen ble inngått. Den gangen lå sykefraværet på 7 %.

For å nå IA-avtalens mål må altså fraværet ned i 5,6 %. I fjor ble det regist5rert et fravær på 7 % i første kvartal. I andre kvartal var fraværet nede i 6,3 %, mens det var tilbake på 7 % i begge de siste kvartalene.

Problemnæringene

Disse næringene sliter med det høyeste sykefraværet i følge SSBs tall:

– Helse- og sosialtjenestene (9,7 % fravær).

– Transport og lager (8,0 % fravær).

– Forretningsmessig tjenesteyting (7,6 % fravær)

– Overnattings- og serveringsnæringen (7,3 % fravær)

Muskel- og skjelettplager mest utbredt

Tall fra Nav forteller at det fortsatt er muskel- og skjelettlidelser som forårsaker flest tilfeller av legemeldt sykefravær. I fjerde kvartal i fjor sto denne diagnosen på 33,7 % av alle sykemeldinger fra legene.

Luftveislidelser og psykiske lidelser er de to andre store diagnosegruppene. De sto på henholdsvis 17,6 % og 14,1 % av alle tilfeller der folk ble sykemeldt av leger i fjerde kvartal i fjor.

Annonse
Annonse