JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telemontører tapte i retten

Samme prinsipper gjelder tydeligvis ikke i Bergen som i Haugesund. Sønnico-montørene som gikk til sak mot Eltel med krav om virksomhetsoverdragelse, tapte på alle punkter i Bergen Tingrett.

csd@lomedia.no

I fjor etablerte Telenor en fylkesmodell med en entreprenør i hvert fylke. Tidligere opererte alle tre aktørene, Relacom, Eltel Networks og Sønnico, i alle fylker. Det har ført til at så mange som 400 telemontører har mistet jobben, siden arbeidsgiveren har mistet oppdraget i fylket de bor i.

Les også: Skuffet over Telenor

Les også: Advarte, ble ikke hørt

Heldigvis har mange fått jobb hos den entreprenøren som har overtatt i fylket, men ingen har fått med seg opparbeidede rettigheter. Siden dette ikke ble håndtert som en virksomhetsoverdragelse, har de verken fått med seg lønn eller ansiennitet. Slikt kan ikke EL & IT godta. De siste ukene har det foregått intensive runder i rettssalen både i Haugesund og i Bergen.

Les også: rettssaker på løpende bånd

I Haugesund gikk tre Relacom-montører til sak mot Eltel, og gikk av med seieren. Retten var enstemmig, og mente at dette var virksomhetsoverdragelse.

Les også: Vant rettssak

I Bergen var det Sønnico-ansatte som gikk til sak mot Eltel i samme prinsippsak. Der ble utfallet et ganske annet.

Ikke selvstendig enhet

I Bergen Tingrett frikjennes Eltel Networks på alle punkter. Retten mener at arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse ikke skal anvendes. Den har tatt utgangspunktet i arbeidsmiljølovens § 16 første ledd som sier «med overdragelse menes overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen». Riktignok mener retten at teleavdelingen i Sønnico ble drevet som en selvstendig enhet, med tanke at de hadde et eget regnskap og budsjett innen selskapet. Men likevel konkluderte de med at saksøkerne ikke kan påberope seg rettigheter som ved en virksomhetsoverdragelse. Det er fordi at det kun er telemontører som har fått jobb i Eltel. De som har jobbet administrativt i Sønnico, har fortsatt jobb der. Retten mente derfor at de ikke kunne anses å være en «operasjonell helhet», og der igjen ikke anses som en «selvstendig enhet».

Svært skuffet

Organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane, Åge Blummenfelt, er svært skuffet.

– Slik jeg ser det baseres dommen på helt feil premisser. Våre medlemmer som i dag har gått fra Sønnico til Eltel, vil med dette resultatet miste alle opptjente rettigheter, samt gå drastisk ned i lønn, forklarer Blummenfelt. Med tanke på at samme prinsippsak ble vunnet i Haugaland Tingrett for drøye to uker siden, mener Blummenfelt at det er grunnlag nok for å anke saken.

– Jeg håper, og tror, at forbundet sentralt også vil vurdere det dit. Her i Bergen må vi nå sette oss ned å lese dommen grundig, sammen med juristen vår, og avvente forbundsledelsens beslutning, sier Blummenfelt.

Samme sak

Advokat Jarle Ringheim, ved Advokatfirma Kluge i Bergen, førte saken for de Sønnico-ansatte. Han er rystet over rettens avgjørelse.

– Jeg er meget skuffet over dommen, uttaler Ringheim. Nå har han, forbundet og klientene fire uker på seg til å komme til en avgjørelse om de skal anke eller ikke.

– Anker vi saken vil vi få den inn for lagmannsretten i løpet av høsten, sier Ringheim.

Forbundssekretær Jan Aasarmoen er saksbehandler i denne saken. Også han er svært opprørt over utfallet.

– Vi er veldig overrasket over dommen, spesielt med tanke på at vi vant rettssaken i Haugesund, der de samme prinsippene lå til grunn. Nå må diskutere om vi skal anke eller ikke, sier forbundssekretær Jan Aasarmoen.

Annonse
Annonse