JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever flere kvinner i toppen

Statlig eide selskaper må bli flinkere til å rekruttere kvinner inn i toppledelsen.

kjell.werner@anb.no

Det er beskjeden fra næringsminister Trond Giske (Ap). Budskapet vil bli formidlet i regjeringens eierskapsmelding, som legges fram før påske. Telenor og Hydro er blant de selskapene som nå må skjerpe seg.

– Vi kommer til å stille mye klarere forventninger til selskapene der staten er en stor eier om å ha en strategi for å få fram flere kvinner i ledersjiktet, sier Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I Telenor er det eksempelvis en enslig kvinne i en konsernledelse på sju. Hydro kan bare skilte med 20 prosent kvinner, mens DnB NOR kan skryte av 40 prosent kvinner i toppledelsen.

Blir tema

Trond Giske vil nå kreve at de selskapene hvor staten er tungt inne på eiersiden må rapportere tilbake til eier om hva som gjøres for å slippe kvinner til i toppledelsen.

– Kvinneandelen vil også bli tema på de jevnlige eierskapsmøtene som vi har med selskapene. Regjeringen forventer resultater i form av en positiv utvikling, understreker Giske.

– Jeg tar det for gitt at selskaper der staten er en stor eier lytter til hva staten har å si, sier næringsministeren.

Det nytter

Ap-nestleder Helga Pedersen peker på at kvoteringskravet overfor styrene i landets største selskaper har gitt resultater.

– Kvinneandelen i disse styrene er økt fra 10 til 40 prosent. Det nytter altså å stille krav. Eierskapsmeldingen er en mulighet til å gå videre i samme lei overfor konsernledelsen i de selskapene der staten er betydelig eier, sier Pedersen til ANB.

Hun viser en undersøkelse fra World Economic Forum som forteller at Norge slett ikke er et foregangsland på likestilling når det gjelder toppledelsen i våre selskaper. Her er kvinneandelen på bare 12 prosent.

Mannsbastion

– Denne undersøkelsen avdekker at årsaken til få kvinnelige ledere er mannsdominerte selskapskulturer og manglende mulighet til å la kvinner få nødvendig erfaring og ansvar, supplerer Giske.

– Det dreier seg om den siste mannsbastionen i norsk samfunnsliv, forklarer Giske og poengterer at svarer er en offensiv tilnærming.

– Vi må gi kvinner den samme muligheten som menn til å oppnå karriere i næringslivet. Det er en sløsing med våre ressurser bare å bruke halvparten av befolkningen til dyktige toppjobber i næringslivet. Det vil øke verdiskapningen å slippe kvinnene til, sier Giske.

Er utålmodig

– Så ditt mål er at kvinner utgjør minst 40 prosent av ledergruppene i næringslivet?

– Jeg håper at vi en dag vil ha er samfunn der vi ikke trenger kvotering fordi alle disse usynlige glasstakene er borte. Da vil det være like naturlig å rekruttere kvinner som menn, svarer Giske.

– Hva er statens ris bak speilet?

– Det er selskapenes styrer som bestemmer strategien i selskapene. I eierskapsmeldingen vil regjeringen være tydelig på at vi ikke vil rokke ved den rollefordelingen, presiserer ministeren.

– Men jeg mener at en eier kan vær aktiv gjennom å stille forventninger og være utålmodig på det vi forventer at selskapene skal levere, legger Giske til. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse