JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil verne normalarbeidsdagen

Forbundsleder Hans O. Felix avviser at EL & IT opplever noe press fra medlemmene om mulighet til å utvide normalarbeidsdagen.

ahr@lomedia.no

- Snarere tvert imot, sier Hans Felix.

Forbundet har akkurat gjennomført sitt tredje ordinære landsmøte, og der var dette ikke noe tema i debatten. Forbundet står fast på at det er viktig å bevare normalarbeidsdagen, og at kampen heller må stå om kortere arbeidsdager.

- Men dere har jo grupper som jobber 12 timers økter, 14 dager i strekk?

- Ja, men dette gjelder spesielle grupper som ikke bor der de jobber. Også de har behov for mest mulig familietid, og derfor har vi spesielle ordninger for dem som for eksempel jobber i Nordsjøen eller på store anlegg, sier Felix.

Han presiserer at dette ikke må bli normalen, og at det derfor er viktig at dispensasjonssøknader ikke må håndteres av lokale tillitsvalgte.

- Det er snakk om styrkeforholdet på en arbeidsplass. Lokale tillitsvalgte kan lett la seg presse av ledelsen. Dermed tilraner arbeidsgiveren seg mer styring, og slik kan vi ikke ha det, sier Felix.

Prøver omkamp

Han lar seg provosere av Høyre og Fremskrittspartiets argumentasjon, og den serie artikler som særlig Dagens Næringsliv har ført den siste uka. Han har ingen tro på at lettelser i arbeidsmiljøloven er noe medlemmene ønsker, og heller ikke at det vil være til deres fordel. Tvert imot mener han at høyresiden nå prøver seg med omkamp på de samme sakene som ble fremmet både før valget i 2005 og i 2009.

- Bondevikregjeringen hadde allerede vedtatt endringer i loven som ville fått store konsekvenser for arbeidsfolk flest. Det ble reversert da de rødgrønne kom til makten i 2005. Nå prøver de seg igjen, bare med en ny innpakning, sier Felix.

Han mener at om noe skal endres i arbeidsmiljøloven, må det være for at den skal bli sterkere. Argumentene om at utvidet arbeidstid vil gi brukere og kunder et bedre tilbud tror han lite på.

- Høyresiden har en helt annen agenda. De vil ha et billigere arbeidsliv, med færre faste ansatte og mer styringsrett, sier han.

Ingen uenighet

Han mener bestemt at det ikke er noen uenigheter om dette, verken i EL & IT, eller i LO. Han er også uenig i at dette er en kvinnedebatt.

- Dette er en generell debatt om hvordan vi vil ha arbeidslivet vårt. Løsner vi på regelverket, vil det føre til et stort press på den enkelte. I tillegg vil det jo bli vanskelig å ha et normalt familieliv. Hvordan skulle familiene få dette til å gå i hop, med to sånne turnuser, spør Felix.

Annonse
Annonse