JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen har vært lydhør

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT er godt fornøyd med den nye eierskapsmeldingen.

ahr@lomedia.no

Eierskapsmeldingene har bare vært offentlig i kort tid, og Hans Felix har dermed bare rukket å få med seg hovedlinjene. De er han derimot godt fornøyd med.

– Jeg kjenner meg igjen i mye av det som står her. Regjeringen har vært lydhøre for de innspillene både LO og forbundene har gitt, sier Felix.

Han mener begge eierskapsmeldingene viser at de rødgrønne vil noe annet med sitt eierskap enn høyrepartiene.

– Høyre og Fremskrittspartiet har som hovedmål å selge seg ut. Det så vi ikke minst i hjemfallssaken, der de jobbet for å avvikle hele hjemfallsmodellen. De rødgrønne derimot vil noe med sitt eierskap, og vil også være en aktiv eier, sier Felix.

LES OGSÅ: Vil ha mer aktiv eier

Stopper smutthull

Han er spesielt fornøyd med at regjeringen er så tydelig på at man nå har sett seg lei på de galopperende lederlønningene i statlig sektor. I 2006 stoppet regjeringen de lukurative opsjonsordningene, blant annet etter press fra EL & IT som hadde dette som en stor sak på sitt landsmøte samme år.

– Men vi ser at det er smutthull som gjør at lederlønningene øker mer enn andre steder, i tillegg til at det har vært mange eksempler på gode pensjonsordninger. Jeg er glad for at regjeringen også ser dette, og vil gjøre noe med det, sier Felix.

Taktskifte i eierskapet

I tillegg er forbundslederen godt fornøyd med at departementene nå skal få tilført mer eierskapskompetanse, og at Staten skal bli tydeligere og mer aktiv som eier.

– Giske sier selv at ingen styrerepresentanter ville ha turt å mukke overfor eiere som Røkke eller Hagen. Da kan ikke staten akseptere at deres syn ikke blir hørt av styret, sier Felix.

Han husker godt da Telenor valgte å selge Opplysningen 1881, og der EL & IT fikk støtte i regjeringen. Men den gangen ville statsråden ikke gå inn å detaljstyre, og dermed endret ikke styret syn.

– Jeg håper og tror at situasjonen ville ha vært en annen i dag, sier Felix.

Annonse

Flere saker

Annonse