JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanner i Telenor

Telenor har besluttet å legge ned i Bardu, Sarpsborg, Hammerfest og Gol. 136 ansatte mister dermed jobben – i all hovedsak kvinner.

ahr@lomedia.no

I dag klokken 10 fikk de ansatte i Telenor den triste beskjeden om at det er over og ut for kontorene i Bardu, Sarpsborg, Hammerfest og Gol. Nedleggelsene rammer 136 ansatte innen avdelingene Kundeservice, Privat, Bedrift og Leveranse. Svært mange av de som mister jobben er kvinner, og nedleggelsene vil få store ringvirkninger i lokalsamfunnene.

– Meldingen har skapt sinne og frustrasjon blant våre medlemmer og i forbundet sentralt. Dette vitner om null respekt for distrikts-Norge, sier forbundssekretær Reidunn Wahl.

Tar ikke ansvar

Det er ikke første gang Telenor gjør grep som får store konsekvenser ute i distriktene. Telegiganten er fortsatt en stor aksjonær i Opplysningen 1881, som de siste årene har lagt ned lokalkontor etter lokalkontor. I disse dager føres det en kamp om lokalkontoret i Sogns videre eksistens.

Nå skjer altså noe lignende på Telenors egne lokalkontorer.

– I tillegg til at dette er et slag i ansiktet på de ansatte og en trussel mot deres fremtidige levekår, er dette arbeidsplasser av stor betydning for den totale sysselsettingen i lokalsamfunnene. Kampen for å forsvare disse arbeidsplassene må bli et felles prosjekt for den politiske og den faglige arbeiderbevegelsen, sier Wahl.

Udokumentert

De tillitsvalgte for EL & IT i Telenor er også opprørt over Telenors beslutning. I en felles pressemelding hevder de at nedleggelsen baserer seg på udokumenterte påstander om økonomisk gevinst.

– Telenors opptreden er kynisk. Ledelsen velger å bytte ut arbeidsstokken. Disse nedleggelsene forutsetter nemlig kraftig oppbemanning andre steder i landet, sier de tillitsvalgte.

Manger av dem som mister jobben vil slite med å finne ny jobb i sitt lokalsamfunn. De tillitsvalgte mener saken svekker Telenors omdømme, og på sikt vil koste Telenor dyrt. Også de mener beslutningen må provosere politikerne.

– Statsrådene og regjeringen forutsetter at bedrifter som Telenor tar samfunnsansvar. Her dokumenterer Telenor det motsatte, sier de.

Nektet innsyn

I drøftingene med Telenor Norge har EL & IT Forbundet blitt nektet innsyn i de økonomiske beregninger som forslaget bygger på. Dette er et brudd på Hovedavtalens bestemmelser, som har gjort det vanskelig for de tillitsvalgte å gjennomføre reelle drøftinger. Siden nedleggelsene vil påvirke så mange, må saken behandles i henhold til Omstillingsloven, men de tillitsvalgte ble ikke varslet før dagen før det var berammet møte med Østfold Fylkeskommune.

–Dette er nok et brudd på Hovedavtalen. I tillegg har Telenor pålagt de tillitsvalgte taushetsplikt underveis for å hindre støy, debatt og involvering i det offentlige rom. Det har ført til sterke begrensninger i tillitsvalgtarbeidet, og har hindret ansatte og lokalmiljøet i å engasjere seg, sier de tillitsvalgte.

Regjeringen må på banen

Saken skal opp i styret i Telenor allerede i morgen. EL & IT mener saken er så viktig, også med tanke på Telenors samfunnsansvar, at regjeringen må reagere. Det er kun noen få dager siden næringsminister Trond Giske presenterte regjeringens nye eierskapsmelding der det ble presisert både at statens selskaper har samfunnsansvar og at staten skal bli en tydeligere eier.

– Vi forutsetter derfor at statens representanter i styret for Telenor i samarbeid med de ansattes representanter finner andre løsninger, sier forbundssekretær Reidunn Wahl.

EL & IT Forbundets nestleder Vidar Hennum vil i dag ta saken opp med LO-leder Roar Flåthen.

Annonse
Annonse