JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret i havn

Det er tidlig kveld og lønnsoppgjøret i staten er ferdigforhandlet. For første gang siden 2005 unngikk partene riksmeklingsmannen. Alle er sikret et tillegg på minst 7 000 kroner.

morten.hansen@lomedia.no

– Vi er godt fornøyd. Hovedmålet vårt var å sikre våre medlemmer økt kjøpekraft. Det har vi klart. I tillegg har vi videreført kvinneprofilen. De får litt mer enn mennene. Det er ikke mye, men det er tross alt et mellomoppgjør, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.

Mesteparten av moroa i årets lønnsoppgjør ble gjort unna i fjor. Overhenget spiste opp mesteparten av potten. Det vil ikke skje til neste år.

– Vi har sikret oss, slik at neste års overheng blir mye mindre, sier Rønoldtangen.

De lavest lønte i staten får et tillegg på 7000 kroner, mens det blir litt ekstra til de lønnstrinnene der de store kvinnegruppene befinner seg. De høytlønnede får et tillegg på 1,72 prosent.

Det er også avsatt en liten pott til lokale forhandlinger – med de samme føringene som ble avtalt i fjor, hvor likelønn var sentralt.

Resultatet i korte trekk:

– Et generelt tillegg til alle – dels kronetillegg, dels prosenttillegg

– Minimum 7000 kroner for de lavest lønnede.

– Ekstra uttelling for kvinnedominerte lønnsgrupper

– En pott på 0,15 prosent avsettes til lokale forhandlinger.

Les også: Pressemeldingen fra LO Stat

Akademikerne misfornøyde

Også forhandlerne fra Unio, YS og Akademikerne har godtatt den samme forhandlingsløsningen som LO Stat. Både YS og Unio sier seg godt fornøyde med resultatet.

Unios forhandlingsleder, Arne Johannessen, går så langt som til å gi statens personaldirektør Siri Røine ros for et godt resultat i en pressemelding nå i kveld.

Akademikerne er svært misfornøyde med at det ikke ble satt av mer penger til lokale forhandlinger.

- Med dette resultatet har staten svekket evnen til å konkurrere om akademisk arbeidskraft. Det ansvaret hviler tungt på regjeringen, sier forhandlingsleder for Akademikerne stat, Rikke Ringsrød.

Annonse

Flere saker

Annonse