JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rister på hodet av Vår Strøm

Hans Felix mener stiller seg avventende til om Industri Energis politikk vil føre til billigere strøm, og stiller seg undrende til etableringen av stiftelsen «Vår strøm».

ahr@lomedia.no

Mandag ettermiddag lanserte Industri Energi stiftelsen «Vår Strøm». Målet er i følge forbundsleder Leif Sande å gi det norske folk både billigere strøm og at vi skal betale samme pris for strømmen uansett hvor du bor i landet. Vel og bra, synes forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet.

– Hvem ønsker ikke billigere strøm? Vanlige forbrukere betaler vesentlig mer enn kraftkrevende industri. De betaler det tidobbelte i nettavgift og betaler i tillegg elavgift, sier han.

Samtidig presiserer Felix at et politikk med lik pris for vanlig husholdning og industrien vil bety at nettselskapene må subsidieres med store summer over statsbudsjettet. Fullt nedbetalte vannkraftanlegg vil kunne levere strøm til under ti øre kWh, men ingen ny kraft, heller ikke vannkraft, kan bygges ut til denne prisen.

– Innfører vi samme pris for strømmen, vil det stanse enhver ny utbygging. Dette vil underminere Indistri Energis drøm om å bygge ut så mye ny kraft at vi får en overskuddsituasjon i landet, sier EL & ITs forbundsleder.

På'n igjen

Det er ikke første gang de to forbundslederne er uenige. Sande og Felix har blant annet stått på hver sin side i debatten om hjemfall og kraftlinjer i Hardanger. De står på hver sin banehalvdel i så godt som alle spørsmål som har med kraft å gjøre.

– Slik jeg oppfatter det er Industri Energi mot en effektiv nettutbygging, noe de blant annet viste i Hardangersaken. Men en viktig forutsetning for å få lik strømpris i hele landet er at vi får sendt strømmen dit hvor det er behov for den, sier Felix.

Han legger vekt på at all ny produksjon av kraft koste mer enn den vannkraften vi har i dag.

– Det er dyrt å bygge ny kraft, og dyrere blir det når bruken av kraften i tillegg er skal begrensers til et lite område, mener Felix.

Strøm er en vare

Stifterne av Vår Strøm mener all videre kabling til kontinentet må opphøre. Også det rister Hans Felix på hodet av.

– De to siste årene har vært spesielle år fordi vi i motsetning til tidligere ikke har vært selvforsynt med strøm. Kablene til utlandet har gjort at vi tross alt har fått strøm inn i landet, noe som har sikret leveringssikkerheten – ikke minst til industrien. sier han.

Felix kan heller ikke la være å minne sin kollega i Industri Energi om energiloven som ble endret i 1991. EL & IT Forbundet(daværende NEKF) kjempet mot loven, men ble ikke hørt.

– Vi har i dag et marked der strøm er en vare. En reversering av loven hadde vært ønskelig, men dette kravet er det ikke politisk støtte for, sier han.

Derimot gir Felix Sande rett i at det må strengere reguleringer til når det gjelder hvor mye kraftselskapene kan tappe magasinene i sommerhalvåret.

– Vi er for en sterk eier og for sterk politisk styring, og er svært glade for at vannkraften fremdeles er i offentlig eie. Derfor ser jeg med undring på hvordan Sande skyter på både Statkraft, Statnett, NVE og Olje- og energidepartementet i denne saken. Hvem er det han tenker at skal komme med reguleringsbestemmelsene, spør Felix.

– Ikke banditter

Forbundslederen i EL & IT spør seg derfor om det hadde vært like naturlig for Industri Energi å kjempe for lavere bensinpriser, eller priser på aluminium for den del. Slik det er nå beklager han at stifterne av Vår Strøm nok en gang henger ut en hel bransje.

– De blir nærmest hengt ut som en gjeng med blodsugere og banditter. EL & IT vil ikke bli tatt til inntekt for at vi vil ha høyere priser. Men prisene må gi grunnlag for ny kraftutbygging, investeringer i energiøkonomisering/effektivisering og forskning i ny fornybar energi, sier Hans Felix.

Annonse
Annonse