JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forventer lojalitet fra nettselskapene

I mars kunne EL & IT innkassere en viktig seier. Etter å ha lagt kraftig påtrykk både på olje- og energidepartementet og mot statsministeren, fikk de kompetanseforskrift for nettselskapene på plass. Nå forventer forbundet lojalitet fra nettselskapene i å følge den.

csd@lomedia.no

Den nye forskriften sier at nettselskaper skal ha minst 70 årsverk ansatt dersom de har 300.000 kunder eller mer. Selskaper med en kundemasse på 50 - 300.000 skal ha minst 20 ansatte. Under landsmøtet i mars kunne forbundsleder Hans O. Felix opplyse at forbundet ikke helt hadde fått til gjennomslaget for kravet til minstebemanning, men at forbundet likevel hadde kommet langt på vei med den nye forskriften. Kampen om kompetanseforskriften har pågått i over ti år. Grunnen har vært at stadig flere nettselskaper outsourcer deler av den kompetansen de trenger for å drifte og vedlikeholde strømnettet. EL & IT har hele tiden ment at dette svekker forsyningssikkerheten. Forskriften kom på høring allerede i 2009. I fjor fikk EL & IT stoppet et forslag fordi det ikke i tilstrekkelig grad tok hensyn til at montørene skulle være ansatte i nettselskapene. Men i mars var altså forskriften på plass. Etter gladnyheten på landsmøtet uttalte flere tillitsvalgte at dette er en stor seier for forbundet og bransjen, men at nå ville arbeidet med å finne løsninger på hvordan forskriften skal brukes av nettselskapene begynne.

En seier

Under EL & ITs energikonferanse som har blitt arrangert de siste to dagene, ble kompetanseforskriften og bruken av den, også juridisk, presentert og diskutert. Forbundssekretær i EL & ITs utviklingsavdeling, Henning Solhaug, har vært dypt involvert i arbeidet med kompetanseforskriften. Han mener kompetanseforskriften er en av de viktigste seirene ved siden av hjemfall for forbundet. Men samtidig fastholder han at forbundets strategi fortsatt er at nettselskapene skal ha tilstrekkelig bemanning til drift og vedlikehold i normal driftssituasjon.

- Forskriften kan bidra til å stilne debatten om outsourcing i mange nettselskaper fordi det ikke vil være hensiktsmessig å sette i gang omorganiseringer og outsourcinger. Det vil også skape grunnlag for kompetanseutvikling og styrking av opplæring av fagarbeidere, sier Solhaug. Forskriften trer i kraft 1. juli, og de sentrale bestemmelsene om bemanning i forskriften må være oppfylt innen 1. juli 2013.

- Forbundet er innstilt på å hjelpe tillitsvalgte og ledelsen i nettselskapene til å finne gode løsninger hvor man må hente inn ansatte i nettselskapet, sier Solhaug.

Løse tråder

For å gå forskriften etter sømmene, og se på de juridiske utfordringene som man kan møte, var advokat Caroline Lund fra Advokatfirma Lund & co DA, invitert til å legge frem disse for forsamlingen. Lund er godt kjent med både energiloven, hjemfall og utleieforskriften. Hun har også samarbeidet med EL & IT tidligere i blant annet hjemfallsaken. Hun har sett på ordlyden i kompetanseforskriften, og la særdeles vekt på at EL & IT må sørge for å ha klare retningslinjer for hvordan nettselskapene skal følge den. Flere av deltakerne ytret en bekymring for at eierne av nettselskapene vil se smutthull i forskriften, og finne måter å kunne bedrive innleie av arbeidskraft. Forbundsleder Hans O. Felix besvarte imidlertid forsamlingen med at nå har EL & IT, etter hard kamp, fått en forskrift som de kan leve med. Dermed er det viktig å se alle de mulighetene som de nå har fått. Han får støtte av Henning Solhaug, som mener at en juridisk gjennomgang av forskriften er viktig slik at tillitsvalgte der ute skal vite hvordan forskriften skal brukes.

- Flere av nettselskapene må nå oppbemanne, og av erfaring vet vi at dette vil komme til å bli en lang og tung prosess for flere av dem. Derfor må retningslinjene i forskriften være tydelige, og vi vil selvsagt gjøre hva vi kan for å hjelpe alle de selskapene som trenger det, sier han. Ved siden av dette er Solhaug helt klar på at forskriften vil ha sine utfordringer, blant annet det arbeidet som skal gjøres for å sy sammen organisasjoner igjen.

- Men jeg er også veldig optimistisk til det kommende arbeidet som nå skal gjøres. Når det er sagt så forventer jeg også at selskapene forholder seg lojalt til forskriften, og bemanner fullt opp slik den krever, avslutter Solhaug.

Annonse

Flere saker

Annonse