JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rystet over Høyesterett

Høyesterett har bestemt at GPS-bevis, innsamlet ulovelig, kan brukes i en arbeidsrettssak. Nå ber EL & IT regjeringen vurdere lovendring.

ahr@lomedia.no

I fjor fikk renovatør Jørn-Roar Rollstad sparken fordi Avfallsservice i Nord-Troms mente han hadde tatt for lange pauser samtidig, og samtidig skrevet overtid. Bevis på dette hentet renovasjonsselskapet fra GPS-overvåking. Det fikk mange til å reagere, ikke minst i LO-systemet. Datatilsynet på sin side har uttalt at denne formen for overvåking er ulovlig. Saken er sendt videre til Personvernnemnda.

Greit som bevis

Fagforbundet har kjempet mot at materialet kan brukes som bevis i arbeidsrettssaken som starter i juni. Deres argument er at siden det var innsamlet ulovelig, kan det heller ikke brukes. Både tingretten og lagmannsretten har vært av en annen oppfatning. Nå har også Høyesteretts ankeutvalg avvist å behandle lagmannsrettens kjennelse.

– Dette åpner for at arbeidsgiver langt på vei kan bruke elektroniske spor fra ansatte som bevis i blant annet oppsigelsessaker, sier Fagforbundets advokat Kjetil Edvardsen, til Fagbladet.

– Helt uforståelig

Saken vekker reaksjoner langt utenfor Fagforbundets kretser. Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet stiller seg helt uforstående til at Høyesterett har godtatt disse bevisene.

– Her har Høyesterett bommet skikkelig. Dette gjør at det blir enda mer fritt frem å bruke informasjon som er hentet inn på ulovelig måte, sier han til VG Nett.

EL & IT Forbundet har i lang tid vært bekymret for den økende bruken av overvåkning i arbeidslivet. Da Fafo undersøkte forholdene på norske arbeidsplasser i fjor, kom de frem til at seks av ti arbeidstakere blir overvåket på jobb. Samtidig mangler over halvparten av arbeidsplassene mangler retningslinjer som regulerer overvåkingen.

– Grensen er snart nådd for hva som kan aksepteres av kontroll og overvåking i arbeidslivet, sa LO-sekretær Trine Lise Sundnes da rapporten ble presentert.

Hun mener mer overvåking i kombinasjon med et uklart regelverk kan få konsekvenser for det tillitsforholdet som både arbeidstakere og arbeidsgivere er avhengig av i et velfungerende arbeidsliv.

Daglig problem

EL & IT Forbundet har mange medlemmer som bruker GPS i sitt daglige virke. Meldinger inn til forbundet viser at det ikke bare er i Avfallsservice at det skjer ulovelig overvåkning. Forbundet forsøker å drille sin tillitsvalgte i at det må foreligge avtaler for bruk og lagring av opplysninger før utstyr installeres. Men i mange tilfeller velger arbeidsgiverne å ta i bruk utstyret uten en gang å informere de tillitsvalgte.

I sin kjennelse har Høyesterett lagt vekt på at arbeidstakerne har vist at informasjonen fra GPS-en ble lagret. Men det mener Andersen ikke kan spille noen rolle.

– Om det er slik forutsetter man at om man bare installerer utstyr, vil det ha oppdragende virkning på hvordan de ansatte oppfører seg. Da har man allerede tråkket over grensen, sier han.

– Trenger lovendring

Advokat Kjetil Edvardsen har uttalt at han er redd rettsavgjørelsen vil føre til presedens. Jan Olav Andersen mener den bør føre til lovendringer.

– Vi må sikre oss mot at opplysninger hentet inn i strid med personvernlovgivningen for eksempel kan brukes i en oppsigelsessak, sier Andersen.

Arbeidsdepartementet er nå i gang med en kartlegging av overvåkning i arbeidslivet. De vil derfor ikke nå si noe om EL & ITs innspill om lovendring.

– Men vi må sikre oss at personvernet til arbeidstakere blir godt nok ivaretatt, sier statssekretær Jan-Erik Støstad til VG Nett.

Annonse

Flere saker

Annonse