JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En seier for fagbevegelsen

Forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT synes regjeringen har gjort et godt stykke arbeid med uførereformen. – Dette kan vi leve godt med, sier han.

ahr@lomedia.no

Hans O. Felix mener både EL & IT og LO kan sette godkjentstempel på den nye uførereformen. EL & IT var blant dem som frontet uførevedtaket på Kongressen i 2009 der LO gikk inn for at fremtidens uføre ikke måtte tape økonomisk på en ny ordning. Det har de på mange måter fått gjennomslag for.

– Riktignok vil regjeringen skattlegge uføretrygden på en annen måte. Samtidig blir dette kompensert med at trygden øker. I sum vil derfor de uføre ikke tape på dette, sier Felix.

Den nye uførepensjonen skal utgjøre 66 prosent av beregningsgrunnlaget, noe som er mer enn i dag. Trygden skal reguleres med lønnsveksten. Samtidig vil de uføre tjene opp pensjonspoeng frem til fylte 62 år, som om de var i arbeid. Uførepensjonen vil i tillegg bli beregnet ut fra de beste tre av de siste fem årene den uføre var i arbeid. I tillegg blir levealdersjustering ikke innført før fylte 67 år, i motsetning til vanlige arbeidstakere der den blir innført fra fylte 62. Levealdersjusteringen blir i tillegg halvert i forhold til hva som blir gjeldende for vanlige alderspensjonister.

– Vi ville i utgangspunktet ikke ha levealdersjustering, men synes regjeringen har strukket seg langt med dette, sier Felix.

Kan jobbe fritt

Jens Stoltenberg sa på dagens pressekonferanse at et av regjeringens mål er at også de uføre kan unytte sin restarbeidsevne. Derfor har regjeringen fjernet taket for hvor mye den uføre kan jobbe ved siden av, uten at dette fører til revurdering av uføreytelsen. I dag kan de tjene 1G (rundt 75.000 kroner), men så blir de både revurdert og får en kraftig avkorting i uførepensjonen. Med den nye ordningen skjer avkortingen allerede ved 0,4 G, men det er friere hvor mye du kan jobbe ved siden av. I tillegg fjernes venteordningen på ett år etter at man har blitt ufør der man i dag er avskåret fra å jobbe i det hele tatt.

– Dette kan både sees på som en fordel og som en ulempe. For uføre som bare skal jobbe litt, vil det kunne være en ulempe, men i dag blir de som kan jobbe litt mer straffet hardt økonomisk. Jeg synes dette er en løsning vi kan leve med, sier Felix.

Viktig seier

Forbundslederen i EL & IT mener dagens uførereform i stor grad er en seier for fagbevegelsen. LO har vært tydelig på sine krav til ordningen, noe som har ført til at regjeringen har lyttet.

– Her har vi flyttet på mange milliarder. Dette er et resultat av et godt fagligpolitisk arbeid, sier han.

Nå skal saken behandles i EL & ITs indre organer. Blant annet vil landsstyret behandle det i juni. Der vil det være mange engasjerte tillitsvalgte.

– Hos oss er det alltid mange forskjellige meninger, men jeg har tror på at flertallet vil se at dette er et godt system. Innen den tid vil vi også se hvilke angrep regjeringen vil få fra høyresiden. For de kommer helt sikkert, sier Felix.

Annonse
Annonse