JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker ikke vikarvekst

– For å være ærlig så er ikke bemanningsbransjen en bransje som jeg ønsker skal vokse kraftig i Norge, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til toppene i bemanningsbransjen i Norge da hun møtte dem til møte tirsdag.

torgny.hasaas@lomedia.no

Bjurstrøm hadde innkalt de 15 største bemanningsforetakene, samt NHO Service og Arbeidstilsynet for å diskutere i situasjonen i bransjen.

Møtet ble innledet med at Ørnulf Halmrast la fram de foreløpige konklusjonene fra tilsynet i bemanningsforetakene. Han konkluderte med at det verste ble avdekket i vinter gjennom Adecco-skandalen. Etter dette ikke hadde funnet noen tilsvarende eksempler med 90 til 100 timers uke og 16 til 17 timers dag, og at det var avdekket flere eksempler i helse- og omsorgssektoren.

Halmrast trakk fram helse- og omsorgssektoren som verstinger. I de andre sektorene som bygg- og anlegg og renhold er problematikken mer knyttet til sosial dumping og ikke spesielt til inn- og utleie av arbeidskraft.

Etter Halmrast slapp fagsjef for bemanningsbransjen Even Hagelien i NHO Service til med en gjennomgang av bransjens ståsted.

– NHO Service har tatt turbulensen i bransjen det siste halvåret med stort alvor, og har brukt mye energi på å øke kunnskapen om arbeidsmiljøloven, sa Hagelien. Han pekte også på at bransjen nå holder på med å utvikle en egen godkjenningsordning for bemanningsbransjen som skal bli et supplement til Arbeidstilsynets registreringsordning.

Denne ordningen skal føre til at bemanningsbedriftene skal kunne dokumentere at sentrale regler i arbeidsmiljøloven blir fulgt. Hagelien understrekte at NHO Service er i dialog med Arbeidstilsynet om ordningen.

– Vi forventer også at medlemmer som har drevet virksomhet i strid med norsk arbeidsmiljølov rydder opp. Brudd på loven er uakseptabelt, sa han og understrekte at brudd lovbrudd favnet hele helsesektoren, ikke bare de private aktørene.

NHO Service støtter også implementering av vikarbyrådirektivet, og mener at dette vil hjelpe til med å anerkjenne bransjen som seriøs arbeidsgiver.

– Dette var veldig bra, sa direktør Petter Furulund i NHO Service etter møtet.

– Møtet var saklig og bra, og vi fikk synliggjort problemstillingene som vi er opptatt, sa Furulund.

– For å være ærlig så er ikke bemanningsbransjen en bransje som jeg ønsker skal vokse kraftig i Norge, sa Bjurstrøm da hun avsluttet møtet.

Arbeidsministeren oppsummerte etter møtet at bransjen hadde tatt problemene på alvor, og hun satte pris på at bransjen satte i gang arbeidet med en intern godkjenningsordning.

Men hun utelukket ikke at det kom til å bli nye runder med bransjen hvis hun følte behov for det.

Ikke alle bemanningsbyråene var like fornøyd med å være innkalt på møtet.

– Her blir alle innkalt på teppet, selv om det bare er i helse- og omsorgssektoren det er problemer, administrerende direktør Nils Paulsen i Orangegroup før møtestart.

Annonse
Annonse