JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

90 tillitsvalgte drept

I fjor ble 90 faglige tillitsvalgte i ulike land drept og 2500 arrestert på grunn av sitt faglige engasjement.

frode.ronning@lomedia.no

Faglige tillitsvalgte blir i mange land møtt med vold. I fjor måtte 90 tillitsvalgte bøte med livet for sitt arbeid for fagbevegelsen – hele 49 av disse ble tatt av dage i Colombia.

På verdensplan fikk 5000 tillitsvalgte sparken, og 2500 tillitsvalgte ble fengslet i fjor – på grunn av sin faglige aktivitet.

Tallene blir presentert av den globale faglige organisasjonen Ituc – der blant andre LO er med. Organisasjonen har hvert år en oppsummering av situasjonen for faglige rettigheter i verden.

– I hele verden forsøker arbeidere, lokalsamfunn og befolkningen å kreve sine grunnleggende rettigheter til anstendig arbeid og et godt liv. I mange land blir de som krever sine rettigheter møtt med oppsigelser, vold og i ekstreme tilfeller mord, utført av regjeringer, arbeidsgivere og selskaper, uttaler generalsekretær Sharan Burrows i Ituc.

Arabisk vår

Opprørene i den arabiske verden har vakt oppsikt denne våren, nå sist etter at presidenten i Jemen måtte flykte fra landet. Ituc har merket seg at de arabiske makthaverne i mange tilfeller prøver å stoppe faglig aktivitet.

Fra Egypt kom det inn rapporter om oppsigelser og straffereaksjoner fra arbeidsgivere, politivold og arrestasjoner, i takt med at flere i løpet av 2010 ble med i uavhengige fagforeninger og deltok i streiker.

I Tunisia økte kravene i 2010 om sosial rettferdighet, men regjeringa svarte med å gjøre det vanskeligere å drive faglig arbeid.

I Bahrain skaper arbeidsløshet og sosiale forskjeller store problemer. Ituc har kjennskap til at en rekke tillitsvalgte i de uavhengige fagforbundene har forsvunnet eller blitt arrestert eller utsatt for vold.

Tyrkia verst i Europa

Ingen faglig tillitsvalgte har blitt tatt av dage i Europa, men det ikke risikofritt å ha tillitsverv. I Tyrka har 350 tillitsvalgte mistet jobben som følge av sin faglige aktivitet. Ingen andre europeiske land kan vise til like stygge tall.

Situasjonen i Hviterussland er også vanskelig. Der går 90 prosent av de ansatte på kortvarige kontrakter.

Ituc har registrert at ansatte som forsøker å starte en klubb, har mistet jobben. Dette er særlig tilfelle i Moldova, Polen og Georgia. I Polen er det særlig vanskelig å gå rettens vei for å få tilbake jobben i disse tilfellene, og det har blitt mer vanlig med en økonomisk kompenasjon, framfor å få stillingen tilbake.

Les mer om rapporten på Itucs hjemmeside:

Annonse

Flere saker

Annonse