JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen krever vern av varslerne

Utenlandske arbeidere som varsler LO om sosial dumping, risikerer å få navnet utlevert til arbeidsgiverne.

frode.ronning@lomedia.no

LO-leder Roar Flåthen frykter sensitive opplysninger fra utenlandske arbeidere kan havne i hendene på arbeidsgiverne. Derfor krever LO lovendring for å skjerme utlendinger som varsler om sosial dumping.

LO ble klar over problemet da Fellesforbundet startet et større arbeid for å hindre sosial dumping i grønn sektor. Da samlet Fellesforbundet inn informasjon fra flere øst-europeere som jobbet i gartnerier og ute på åkrene.

Fellesforbundet sendte denne informasjonen anonymisert til den statlige Tariffnemnda, i håp om at tariffavtalen for grønn sektor kunne bli allmenngjort, det vil si at minstesatsen i avtalen ble lagt som et gulv for bransjen. Tanken var at dette skulle hindre sosial dumping.

Til LOs store irritasjon hyret selskapet Frostaflor inn en advokat som krevde innsyn i opplysningene fra de utenlandske arbeiderne.

– Mye av dokumentasjonen er fra enkeltpersoner som har uttalt seg, og det er uheldig om de som har snakket med fagbevegelsen blir avslørt, sier forhandlingssjef Knut Bodding i LO.

Krever lovendring

Allerede høsten 2009 krevde LO derfor lovendring for å beskytte de utenlandske varslerne. LOs ønske er en unntakshjemmel i offentlighetsloven for dokumentasjon som leveres inn ved begjæring av allmenngjøring.

Selv om navnene blir sladdet når dokumentene utleveres, frykter LO at arbeidsgivere kan finne tilbake til dem som har varslet om underbetaling og ulovlige forhold.

Og LO var klar på at hele allmenngjøringsordningen er ubrukelig uten godt varsler-vern:

«Før en slik unntakshjemmel er på plass vil LO og forbundene være forhindret fra å innhente eller framlegge informasjon fra informanter som av flere grunner ønsker å være anonyme», skrev LO-leder Roar Flåthen i et brev til Arbeidsdepartementet allerede i desember 2009. I brevet krever han lovendring.

Flåthen avsluttet brevet med et ønske om rask behandling.

LO fikk ikke svar, og purret derfor departementet et år seinere, i oktober 2010.

Departementet har fortsatt ikke svart LO.

Til magasinett.org svarer departementet at «saken er til behandling i departementet. Det er ikke klart når saken er ferdigbehandlet.»

Annonse
Annonse