JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk lønn dras for retten i Luxembourg

Kan Norge kreve tariff-vilkår for utenlandske verftsarbeidere? 12. oktober starter Efta-domstolen en avgjørende sak for norsk arbeidsliv.

frode.ronning@lomedia.no

Ni norske verft er på krigsstien mot staten. Etter at den statlig oppnevnte Tariffnemnda i desember 2008 la på plass et lønnsgulv for alle ansatte ved norske verft, gikk verftene, med støtte fra NHO, til sak mot staten.

Verftene tapte i Tingretten i januar 2010, men anket til Borgarting lagmannsrett. Verftene mener vedtaket om tarifflønn for alle er i strid med EØS-avtalen. Lagmannsretten er usikker og ønsker derfor at EFTA-domstolen uttaler seg i saken, før retten tar sin endelige beslutning.

Nå har EFTA-domstolen satt en startdato for sin behandling. 12. oktober skal norsk tariff-lønn på tiltalebenken i Luxembourg.

EU-domstolen har de siste årene avsagt fire dommer som har svekket muligheten til å ha nasjonale regler som likebehandler utenlandske og innenlandske arbeidere. Verftssaken vil avgjøre om Norge kan bruke vår “lov om allmenngjøring” for å sikre like vilkår for norske og utenlandske arbeidere. Saken får dermed stor betydning for europeisk arbeidsliv framover.

Like vilkår på tiltalebenken

Borgarting lagmannsrett ber Efta-domstolen ta stilling til en rekke spørsmål. Lagmannsretten spør om EUs utstasjoneringsdirektiv er til hinder for nasjonale regler på flere områder:

– Kan et EØS-land bruke lov om allmenngjøring for å sette en maksimal arbeidstid?

Tariffnemnda har avgjort at maksimal arbeidstid for alle på verftene er 37,5 timer, i tråd med tariffavtalen. NHO protesterer kraftig på dette, og mener det er i strid med EØS-retten å allmenngjøre en arbeidstid som er kortere enn de 40 timene som arbeidsmiljøloven fastsetter.

– Kan et EØS-land kreve at arbeidere må få kost, losji og reisekostnader dekt av arbeidsgiver, i de tilfellene de må reise langt for å komme til jobben?

Verkstedoverenskomsten, som brukes på verftene, har bestemmelser om kost og losji. Tariffnemnda har avgjort at disse bestemmelsene skal gjelde alle på verftene.

– Kan et EØS-land kreve at arbeidere som pendler langt til jobb, må få et fast tillegg på lønna?

Tariffnemnda har avgjort at alle som må overnatte hjemmefra skal ha et tillegg på lønna på omtrent 20 prosent. NHO protesterer også på dette.

Sosial dumping

Fellesforbundet og LO har gjennom flere år dokumentert sosial dumping ved norske verft. Etter EU-utvidelsen i 2004 har antallet øst-europeiske arbeidere ved verftene økt kraftig. Fellesforbundet har tidligere anslått at 50-80 prosent av ansatte på verftene og hos underleverandørene inne på verftene, er øst-europeere.

Mange av disse har hatt lønns- og arbeidsvilkår som ligger betydelig under norske tariff-vilkår.

Derfor ba LO om at deler av den norske tariffavtalen for verftene ble allmenngjort. Dette innebærer at minstelønn og enkelte andre vilkår blir lagt som et gulv for alle ansatte ved verftene.

Den statlig oppnevnte Tariffnemnda fattet i desember 2008 vedtak i tråd med LOs ønsker.

Det betyr at Arbeidstilsynet kan sjekke om øst-europeerne får lønn i tråd med norsk tariff. Arbeidsgivere som velger å betale under dette lønnsgulvet, får Arbeidstilsynet og eventuelt politiet på nakken.

…Mange spørsmål

Borgarting lagmannsrett stiller i alt åtte spørsmål til Efta-domstolen.

Tre av dem er nevnt tidligere i artikkelen, og dreier seg om nasjonale regler for arbeidstid, kost og losji, samt lønnstillegget for de som må bo hjemmefra.

I tillegg ber lagmannsretten EFTA-dommerne vurdere følgende fem spørsmål:

– Har andelen arbeidere som er dekt av tariffavtale noen betydning for om Tariffnemnda kan fatte vedtak om allmenngjøring?

– Skal den nasjonale rettsinstansen vurdere om minstelønn og andre vilkår i et vedtak om allmenngjøring er i overensstemmelse med EU-reglene om «fri flyt av tjenester»?

Kan formålet i lov om allmenngjøring være at utenlandske arbeidere skal være sikret likeverdige lønns- og arbeidsvilkår med norske arbeidere, eller er dette i strid med EUs «fri flyt av tjenester»?

De to siste spørsmålene dreier seg om forholdet mellom lønnsvilkår og konkurransehensyn.

Alle får være med

Efta-domstolen begynner 12. oktober med en åpen høring om verftssaken, der alle de 30 EØS-landene (EU+Island, Norge og Liechtenstein) får uttale seg.

Deretter skal de tre dommerne – en hver fra Liecthenstein, Island og Norge – avsi en dom. Denne dommen blir viktig når Borgarting lagmannsrett seinere skal behandle verftssaken.

Annonse
Annonse