JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gullkantet førtidspensjon

John G. Bernander kan gå som toppsjef når han fyller 57 år – med en tidligpensjon på 700 000 kroner. Roar Flåthen må stå til disposisjon for LO til han fyller 65.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det er avisa VG som i dag bringer nyheten om NHO-sjefens nye pensjonsavtale. Den nye og forbedrede avtalen ble ifølge avisa forhandlet fram mens Bernander satt i lønnsforhandlinger med LO i vår.

«Begrenset førtidspensjon»

Avtalen gir Bernander rett til å gå av med tidligpensjon når han fyller 57 år. Han vil da få det NHO kaller «en begrenset førtidspensjon» på 25 % av lønna si. Med ei årslønn på 2,8 millioner kroner, betyr det en tidligpensjon på 700 000 kroner.

Fortsetter NHO-sjefen i jobben sin til han fyller 62 år, vil han være sikret en pensjon som tilsvarer 66 % av lønna (1,85 mill kr) fram til han fyller 67 år.

I tillegg har avtalen en bestemmelse om at NHO skal kompensere det Bernander måtte tape av rettigheter i Folketrygden ved å gå av med pensjon før han fyller 67 år.

Det siste er en ordning som tidligere også fantes i tjenestepensjonsordningene i en del bedrifter, men som det ble satt en stopper for i forbindelse med pensjonsreformen som trådte i kraft fra i år.

Dårligere enn forgjengeren

NHO-president Kristin Skogen Lund, som forhandlet avtalen med Bernander, hevder overfor VG at Bernander har en dårligere pensjonsavtale enn forgjengeren og at det er helt vanlig med en annen innretning på pensjonsavtaler for folk i utsatte lederstillinger enn det som gjelder ellers i samfunnet.

LO: Ingen kommentar

LO-leder Roar Flåthen vil ikke kommentere Bernander gullkantede avtale, men YS-leder Tore Eugen Kvalheim minner NHO-sjefen om at han sitter i glasshus når det skrives pensjonsavtaler:

– Det er viktig at vi som ledere og forvaltere av pensjonsordningene, lever opp til de samme reglene som vi forventer at andre skal følge, sier Kvalheim til VG.

Flåthen må jobbe lengre

Om NHO-sjefens nye pensjonsavtale kan kalles gullkantet, er det atskillig mer traust folkelighet som preger pensjonsordningen for Roar Flåthen og de øvrige topptillitsvalgte i LO.

LO-toppene – dvs LO-lederen, nestleder(e), hovedkasserer og LO-sekretærer – kan ikke gjenvelges etter at de har fylt 60 år. For Roar Flåthens del betyr det at han må gå av som LO-leder på kongressen i 2013, i en alder av 63 år. Men han må stå til disposisjon for oppdrag fra LO fram til han fyller 65 år.

I perioden fra de forlater vervene sine og fram til de fyller 65 år mottar LO-toppene en godtgjørelse som tilsvarer full lønn.

Mellom 65 og 67 år får LO-toppene en tjenestepensjon som tilsvarer 66 % av tidligere lønn pluss ¼ G (G=Folketrygdens grunnbeløp).

Etter at de har fylt 67 år er størrelsen på pensjonen den samme, men utbetalingene kommer nå dels fra Folketrygden og dels fra LOs tjenestepensjonsordning. LO-pensjonene har også et «tak» som innebærer at det ikke beregnes pensjon av inntekt over 12 G. Med dagens grunnbeløp vil det si at det ikke beregnes pensjon av inntekt over 950 600 kroner.

LO-lederen har i dag ei årslønn på 1 073 953 opplyser LO. Det vil si at Roar Flåthen kan se fram til en pensjon på vel 647 000 kroner. Altså vel 50 000 kroner mindre enn den «begrensede førtidspensjonen» John G. Bernander kan heve fra han fyller 57.

Annonse
Annonse