JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemsraset bremser opp

Svensk LO mistet 16.000 medlemmer i første halvår, et tall som tyder på at det store sjokkraset er over. IF Metall står for en fjerdedel av medlemstapet.

eline@lomedia.no

2007 var det virkelig svarte året for LO i Sverige. Da forsvant hele 129.000 medlemmer. Det blir fortsatt stadig færre fagorganiserte i LO, men avskallingen skjer i langsommere tempo. I forhold til første halvår i fjor mistet LO 3000 færre i år, og 7000 færre enn første halvår i 2009. Det er LO-Tidningen som melder dette.

LO i Sverige har nå omlag 1,5 millioner medlemmer. Det er Kommunal som er størst, fulgt av IF Metall.

Det enorme medlemsfallet de siste fem årene forklares langt på vei med at den konservative regjeringen har gjort det mye dyrere å være medlem, ved å øke avgiften til A-kassan. I Sverige har tradisjonelt arbeidsløshetstrygd vært ordnet gjennom fagforeningenes A-kasser.

Ille i IF Metall

LO forklarer den fortsatte nedgangen i medlemstall med strukturendringer i arbeidslivet. Det blir rett og slett færre arbeidere, som tradisjonelt har organisert seg i LO. Mange blir rasjonalisert bort, bedrifter flagges ut, og flere og flere utdanner seg innen akademiske fag.

Det store industriforbundet IF Metall har historisk sett mistet mellom 8000 og 10.000 medlemmer hvert år på grunn av strukturendringene, sier forbundets nestleder Anders Ferbe til LO-Tidningen. De nesten 4000 som har forlatt forbundet første halvår i år har stort sett gått til andre bransjer og dermed inn i andre forbund, sier han.

Ifølge IF Metall forsvant det omlag 40.000 industriarbeidsplasser i Sverige under kriseårene 2007 og 2008. Disse er tapt for godt.

For hele oversikten over medlemsutviklingen i de enkelte forbund, se her.

Annonse
Annonse