JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk avtaleverk står fast

Norsk avtaleverk gjelder for kroatene som bygger kraftlinjer i Hardanger. De skal ha lønn også når været stopper anleggsdriften. Det er EL & IT Forbundet og oppdragsgiver Statnett enige om.

Tillitsvalgte i EL & IT Forbundet reagerte da det for en tid tilbake ble kjent gjennom et oppslag i Teknisk Ukeblad at kroatiske Dalekovod ikke betalte arbeiderne lønn ved såkalt værskoft. Også Arbeidsmandsforbundet gikk ut og mente at dette var brudd på forskrift for offentlige anskaffelser.

Nå har oppdragsgiver Statnett kommet på banen med krav om at entreprenøren skal følge vanlig praksis i norsk bygge- og anleggsbransje – at stans som følge av dårlig vær ikke betyr trekk i lønna for arbeiderne.

Tok kontakt

Hovedtillitsvalgt for EL & IT i Statnett, Steinar Jørandstad påpeker at det ble tatt kontakt med Statnetts ledelse og flere personer i konsernledelsen da denne saken ble kjent og at Statnett deretter tok kontakt med kroatene for å presisere de norske reglene.

– Vi reagerte momentant. Dette er ting som ikke skal skje og er noe Statnett ikke skal være bekjent av. Etter kontakten med ledelsen føler jeg meg trygg på at den - i likhet med oss - er opptatt av at det er norsk lønns- og arbeidsbetingelser som gjelder, sier hovedtillitsvalgt Steinar Jørandstad.

Ryddet opp

På et møte i EL & IT Forbundet 23. august kom det frem at Dalekovod allerede i september 2007 tok kontakt med forbundet for å sjekke hvilke lønns- og arbeidsbetingelser som gjaldt i Norge.

– Vi har vært spente på hvordan kroatene ville takle Norge. De imponerer meg med mye bra og nytt utstyr og stor ryddighet. De følger overenskomsten om lønns- og arbeidsvilkår, dekker hjemreise og tilbyr like gode boforhold for arbeiderne på anlegget. Det denne saken koker ned til er litt uklarhet omkring avlønning for tre-fire dager med dårlig vær, og det er det nå ryddet opp i, mener Jørandstad, som presiserer at han uansett vil følge godt med på prosjektet fremover.

Nytt møte

21. september møter ledelsen i EL & IT ledelsen i Statnett for blant annet å se på utfordringer i forbindelse med drift og fremtidige utbygginger av sentralnettet.

– Dette møtet skjer helt uavhengig av det som foregår i Hardanger. Mitt inntrykk er at Statnett ønsker tett samarbeid med EL & IT Forbundet. Fra vår side vil vi ha fokus på tariff og overenskomster, sier Steinar Jørandstad.

Ut oktober

Den kroatiske entreprenøren Dalekovod innledet arbeidet på Sima – Samnanger-forbindelsen i mai og skal etter planen jobbe på prosjektet ut oktober. Deretter tar de en vinterpause før de starter opp igjen i månedsskiftet mars/april neste år.

Annonse
Annonse