JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivet skvises i Europa

Midlertidig ansatte, vikarbyråer og høy arbeidsledighet blant unge er noen av de største utfordringene europeisk arbeidsliv og fagbevegelse står ovenfor i dag.

csd@lomedia.no

Faste ansettelser, tariffavtaler, gode lønns- og arbeidsvilkår er ikke en selvfølge for alle. Spesielt ikke for arbeidstakere i Europa. Det er en enkel oppsummering av gårsdagens konferanse som LOK (Landsoverenskomsten for elektrofagene) arrangerte. Dag Seierstad, EU/EØS-rådgiver for SV og forfatter av boken «Den nye kampen om arbeidslivet», tegnet dystre bilder av hva som er i ferd med å skje med folks rett til et anstendig arbeidsliv i Europa. Et eksempel på dette hentet han fra Tyskland. Seierstad kunne fortelle at her har en stor andel arbeidstakere så lav lønn at de også må ty til sosial hjelp ved siden av lønnen for i det hele tatt å overleve. Mye av årskaen til dette er at bruken av midlertidig ansatte og vikarer er økende. Tariffavtaler skvises og lønninger dumpes. Seierstad mener at fri flyt og EU-direktiver er med på å svekke arbeidslivet i Europa. Norge er også berørt av det som skjer, siden vi er EØS-medlemmer. For å forsvare norsk arbeidsliv mener Seierstad at det kun er en løsning:

– Si opp EØS-avtalen. Det er det letteste. Å gjøre dette vil likevel skape en debatt, men jeg tror uansett det er den beste løsningen, sier Seierstad.

Vanskelig å organisere

Fellesforbundets internasjonale sekretær, Atle Høie, var også invitert på konferansen for å fortelle om hva som skjer i de europeiske bransjeorganisasjonene. Det Høie ser på som det største problemet i europeisk arbeidsliv er utbredelsen av atypisk arbeid, altså bruken av midlertidig ansettelser, vikarer og ansatte på såkalte tilkallingskontrakter. I disse yrkene står fagbevegelsen svakt siden det er svært vanskelig å organisere folk.

– Dette er den største trusselen for et anstendig arbeidsliv, og det bør fagbevegelsen, både her hjemme og i utlandet, kjempe i mot, slår Høie fast. En annen utfordring for fagbevegelsen i Europa er den høye ungdomsledigheten. Denne utfordringen diskuteres på tvers av landegrensene, og fagbevegelsen internasjonalt har fokus på dette, kan Høie forklare.

Starte en debatt

Leder for forhandlingsavdelingen i EL & IT, Jan Olav Andersen, virker godt fornøyd med konferansen. Målet med den er å sette i gang en debatt, slik at fagorganiserte skal bli enda mer bevisste på den utviklingen som er i ferd med å skje ute på kontinentet.

– Vi i fagbevegelsen vil alltid forsvare et anstendig arbeidsliv. Dessverre ser vi at midlertidig ansettelser og innleie ødelegger dette, og er med på å svekke fagbevegelsen. Den beste kampen mot sosial dumping er organisering, derfor blir det viktigere enn noen gang tidligere, at vi i fagbevegelsen viser at vi har innflytelse, og at vi er til det beste for arbeidstakere både her hjemme og i andre land, sier Andersen. Han håper at konferansen vil inspirere deltakerne til å starte en diskusjon om temaet på sine arbeidsplasser og i sine organisasjoner.

– Det blir viktig nå å vise at arbeidstakere får det best med oss, slår han fast.

Annonse
Annonse