JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sokndal valgte bort kvinnene

18 menn og tre kvinner skal styre Sokndal kommune i Rogaland de neste fire årene. En halvering av kvinneandelen fra forrige periode. EL & IT’er Therese A. Holmen er skuffet over sambygdingene sine. – Et demokratisk problem, sier Holmen, som ble valgt inn sammen med fem mannlige partifeller fra Arbeiderpartiet.

Therese A. Holmen har vært aktiv i fagforeningsarbeid og politikk over flere år og har også engasjert seg sterkt i blant annet likestillingsspørsmål. I fjor satt hun i likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel.

På hjemmebane går det imidlertid tregere med likestillingen. Hjemkommunen Sokndal, som i 2003 ble medlem av den internasjonale bevegelsen Cittaslow – for byer og tettsteder som vil fremme det gode liv, gikk bokstavelig talt mann av huse 12. september for å velge stort sett menn til de politiske posisjonene.

– Det er en skam rett og slett. Jeg frykter for bygdas rykte, sier Therese A. Holmen, som i tillegg til kommunestyreplassen også er inne på fylkestinget for Arbeiderpartiet i alle fall de to neste årene.

13 prosent

Kommunestyret hadde en kvinneandel på 29 prosent (seks kvinner) fra 2007 til i høst. Når de 21 kommunestyrerepresentantene skal konstitueres i oktober er kvinneandelen helt nede i 13 prosent. Therese får selskap av én kvinnelig representant fra KrF og én fra Høyre.

– Det er litt sånn tilbake til kjøkkenbenken-tankegang. Det er et demokratisk problem at så få kvinner er med i bygdas styre og stell, mener Holmen.

Arbeiderpartiet gikk litt tilbake i oppslutning i kommunen, mistet én representant, men havnet likevel på 30 prosent og ble klart førstevalg blant velgerne. Fremskrittspartiet ble redusert fra seks til fire representanter, mens Høyre ble valgets store vinner, med en fremgang på over 10 prosent og fordoblet mandattall fra to til fire.

Sikret plass

Therese A. Holmen jobber som elektriker på hjørnesteinsbedriften Titania med 260 ansatte. Til kommunevalget var Therese kumulert og dermed sikret fast plass. På Ap-listen var annenhver kandidat kvinne og mann, men sokndølene satte kumuleringskryssene slik at kvinnene røk ut én etter én.

Nå venter det utfordringer i forhold til lovverket som krever kjønnsfordeling 40/60 eller bedre i politiske styrer og utvalg. – Det blir færre kvinner å fordele byrdene på, mener Holmen, som også tror at valgresultatet kan spille inn i forhold til saker som bedre barnehagedekning og heltidsstillinger i kommunen. – De typisk kvinnesakene vil lide etter et slikt valg. Og vi risikerer å bli en mindre attraktiv kommune for eventuelle innflyttere, forklarer Therese A. Holmen.

Annonse
Annonse