JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for faste ansettelser

EL & IT Forbundet er bekymret over økt bruk av midlertidige og mer innleie. Forbundet skjerper kampen for faste ansettelser.

knut.viggen@lomedia.no

Tirsdag viste NRK Brennpunkt reportasjen om innleide utenlandske arbeidere som blir grovt underbetalt ved verftet Westcon. Reportasjen viste at noen av dem også jobbet som elektrikere for underleverandører for lønninger langt under tariffestet minstelønn. Grove brudd på arbeidsmiljøloven ble også avdekket.

Sjokkert

– Det norske folk ble sjokkert i går, sier forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Reidunn Wahl.

– Vi skal kjempe for faste ansettelser og kyniske arbeidsgivere må møtes med konkret aktivitet, mener Wahl. Hun understreker at bruken av midlertidige ansettelser og innleie fra vikarbyråer gir utrygghet for den enkelte arbeider og undergraver lønns- og arbeidsvilkår i hele arbeidslivet.

– Dette er en aktuell problemstilling i alle våre bransjer, og er en del av en samfunnsutvikling vi ikke ønsker. Når vikarbruk, bemanningsbyråer og tidsavgrensete ansettelser benyttes mer og mer, setter det også de tillitsvalgte i en vanskelig situasjon, sier forbundssekretæren.

Debatthefte

Tidligere i år satte forhandlingsavdelingen i EL & IT ned et utvalg på tvers av forhandlingsutvalgene som skulle utarbeide et fakta/debatthefte om faste ansettelser. Nå er debattheftet ferdig og skal sendes ut til alle deltakerne på forbundets landstariffkonferanser som går av stabelen i oktober og november. Heftet inneholder en oversikt over dagens avtalebestemmelser, en kort beskrivelse av utviklingstendensene i de ulike bransjene, de viktigste utfordringene og sentrale problemstillinger.

Fra tillitsvalgte

Utvalget har bestått av Geir Tore Mjønes, Sissel Hallem, Øivind Wallentinsen, Ronald Steen, Henning Lima, Jan Henrik Larsen, Jarle Eide og Reidunn Wahl. – 160 tillitsvalgte har gitt oss informasjon fra sine arbeidsplasser og vi vil rette en stor takk til alle dem som har bidratt til å lage dette arbeidsdokumentet. Det blir et viktig verktøy i kampen for faste ansettelser, sier Wahl.

Sosial dumping

– Vi vet alle at sosial dumping er et problem og de tillitsvalgte har et spesielt ansvar der det er østeuropeere på arbeidsplassene. Vi må bekjempe enhver holdning om at det er «oss og dem», vi må ut og organisere arbeidskamerater enten de kommer fra Norge eller fra andre land, forklarer Reidunn Wahl.

Annonse
Annonse