JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her ser de ingen tegn til krise

Mens statsministeren varsler et statsbudsjett preget av frykt for at den internasjonale økonomikrisa skal ramme også Norge, ser store deler av næringslivet lysere på framtida. I byggevarehandelen venter de 7 % vekst neste år.

Ved flere anledninger den siste uka har statsminister Jens Stoltenberg varslet at regjeringen vil stramme inn på den offentlige pengebruken i det forslaget til statsbudsjett som legges fram torsdag. I sin tale til Arbeiderpartiets landsstyre forrige tirsdag ba han partiet være forberedt på uvanlig kraftrige protester mot budsjettforslaget.

– Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

Hvilken krise?

I store deler av næringslivet ser man atskillig lysere på framtida, viser en fersk undersøkelse blant medlemsbedriftene i Hovedorganisasjonen Virke (tidligere Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH).

Tallene tyder på at forbruket blant vanlige folk er på vei oppover igjen etter å ha ligget lavt i årene etter krisen som ble utløst høsten 2008. Detaljhandelen venter en vekst på 5 prosent neste år, opp fra 3 prosent i år.

Bra for butikkene

– Detaljomsetningen tar seg opp etter en svak start på året. Dette fortsetter gjennom 2012 med mindre uroen internasjonalt gir et markert tilbakeslag. Spesielt byggevarehandelen nyter godt av høy aktivitet i boligmarkedet, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Hovedorganisasjonen Virke til nyhetsbyrået ANB.

Byggevarehandelen forventer en vekst på 7 prosent neste år. Dernest er det dagligvare- og interiørbutikkene som har de høyeste vekstforventningene (5 prosent i 2012).

Alle sektorer har samlet sett forventninger om økt vekst neste år - selv om sportsbutikkene (4 prosent i 2012) fortsatt ikke vil være tilbake på vekstnivået fra 2010 (6,7 prosent) fordi veksten i år er ventet å bli på bare 1 prosent.

Eksport og reiseliv sliter

I undersøkelsen, der nesten 700 virksomheter har deltatt, svarer én av fire bedrifter at de forventer en vekst i omsetningen på mer enn 6 prosent i 2012. Til sammenligning har tre av ti nedjustert sine forventninger til 2011. To av ti virksomheter planlegger også å øke antall ansatte i løpet av det neste halvåret, mens bare én av ti svarer at de vil redusere arbeidsstokken.

– Men det er likevel ikke sånn at alle ser lysere på 2012. Reiseliv og eksportbedrifter har tøffe tider nå og er også svært usikre på framtiden, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke.

Annonse
Annonse