JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forståelse i fagbevegelsen

Den rødgrønne regjeringens forsiktige innstrammingspolitikk blir møtt med forståelse i fagbevegelsen – selv om mange har hjertesaker de mener hadde fortjent større bevilgninger.

einar.fjellvik@lomedia.no

De første budsjettkommentarene fra topplederne i fagbevegelsen tyder på at de deler finansministerens virkelighetsoppfatning: Norge er ei skute på vei inn i stormfylte farvann. Nå gjelder det å sitte rolig i båten, holde kronekursen lavest mulig og sørge for å ha reserver å sette inn om krisa blir akutt også hos oss.

– Dette er et moderat budsjett med rødgrønn profil, tilpasset den dramatiske, internasjonale situasjonen. Det er veldig tydelig ikke et høyrebudsjett med kutt og skattelettelser og det er jeg glad for, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.

Også LO-leder Roar Flåthen velger å bruke den dramatiske situasjonen i europeisk økonomi som bakteppe for sin kommentar:

– Vi er fortsatt annerledeslandet. Dette er helt andre budsjetter mine kolleger ute i Euorpa møter, påpeker han.

LES OGSÅ: Riktig å holde foten på bremsen nå

Hjertesaker på vent

Det betyr ikke at budsjettforslaget imøtekommer alle ønsker og krav. Selv om langtidsplanen for Forsvaret oppfylles for første gang i moderne tid, er det fortsatt et gap mellom oppgaver og ressurser, påpeker Offisersforbundet. Transportarbeiderforbundet mener det trengs atskillig mer penger til veivedlikehold og rassikring. NTL er «litt skuffet» over at det ikke foreslår mer penger til Skatteetaten. Næringsmiddelarbeiderne er bekymret for økt matmoms vil føre til økt grnesehandel. Og så videre.

De fleste ser likevel ut til å være innstilt på å stille små og store hjertesaker på vent inntil vi ser hvor dramatisk den europeiske krisa blir – og om den kommer også til Norge.

Typisk i så måte er Sjømannsforbundets kommentar til at refusjonstaket i nettolønnsordningen for sjøfolk heller ikke i år ble regulert opp i takt med lønnsveksten:

– Det kunne vært verre, påpeker forbundets nestleder, Johnny Hansen.

Fanesaken som forsvant

To av temaene som samler flest kritiske merknader er fraværet av nye tiltak for å bekjempe fattigdom og innstrammingen i permitteringsreglene.

Å bekjempe fattigdom har vært de rødgrønnes flaggsak, men nye tall viser at antall fattige i Norge har økt mens de rødgrønne har sittet med makta.

– Jeg hadde håpet vi skulle fått en tydelig fattigdomssatsing, sier Fagforbundets Jan Davidsen.

Flere forbund varsler at de vil følge utviklingen på arbeidsmarkedet med argusøyne og kreve at innstrammingene i permitteringsreglene blir avlyst dersom arbeidsløsheten skyter i været i løpet av vinteren.

LES MER:Les alle budsjettkommentarene fra organisasjonene i arbeidslivet på vår budsjettside.

Annonse
Annonse