JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– LO er feige

I over fem år har Tom Egil Flata ventet på at LO skal bestemme seg. Nå er han lei. Når Roar Flåthen i dag kommer til Fellesforbundets landsmøte, tenker han ikke å legge fingrene i mellom.

torgny.hasaas@lomedia.no

Flata vil kreve en avgjørelse i striden mellom Fellesforbundet og Industri Energi. Og han krever å få medhold.

– LO er feige, de lider av beslutningsvegring, sier Flata til LO-Aktuelt.

Flata er avdelingsleder i Fellesforbundet avdeling 39, Industri og Service i Grenland. I 2006 sendte de inn en tvist hvor de krevde at LO-medlemmene i det som nå heter BIS Production Partner blir overført fra Industri Energi til Fellesforbundet.

Arbeidets karakter

BIS Production Partner springer ut fra den tidligere vedlikeholdsavdelingen til Hydro Herøya, og er en sterk gruppe i Herøya Arbeiderforening. Arbeiderforeningen er en av Norges mest tradisjonsrike fagforeninger og har vært LOs største fagforening.

– Nå jobber de ikke lenger bare på Herøya. Nå jobber de i samme markedet som mine medlemmer, men de jobber ikke på samme overenskomsten, sier Flata.

Han mener LOs organisasjonskomité må fatte vedtak som går i Fellesforbundet favør.

– På den siste LO-kongressen kom det inn mange forslag om å endre prinsippene for hvilken tariffavtale som skal gjelde. De ble feid til side alle sammen. Kongressen slo entydig fast at det bare er ett prinsipp som gjelder når en skal avgjøre hvilken tariffavtale som skal gjelde, og det er «arbeidets karakter». Det vi snakker om er mekanisk vedlikehold og det er ingen tvil om at Verkstedoverenskomsten skal gjelde for slikt arbeid, slår Flata fast.

Revisjonsstans

Det er ingen tegn til at konflikten skal løses. Industri Energis landsmøte for et år siden fattet vedtak om å støtte Herøya Arbeiderforenings ønske om å forbli i dette forbundet.

– Jeg mener at LOs nøling er med på å undergrave frontfagsmodellen. Til våren er det full revisjonsstans på Rafnes-anlegget. Siden anlegget ble åpnet i 1976 har arbeidet vært utført av våre medlemmer. Men til våren er jobben delt i to. En halvpart til BIS og en halvpart til bedrifter som jobber på Verkstedoverenskomsten. Da kan vi risikere hvis det blir streik på Verkstedoverenskomsten vil Industri Energis medlemmer fortsette å jobbe, sier Flata.

Annonse
Annonse