JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elektrikere krever allmenngjøring

Mange utenlandske elektrikere på jobb i Norge får lønn langt under Landsoverenskomstens nivå. Det er sosial dumping, mener tillitsvalgte.

knut.viggen@lomedia.no

Landstariffkonferansen innen installasjon (LOK), den første av ialt tre EL & IT-konferanser i høst, krever at regjeringen endrer på kravene til dokumentasjon for å få allmenngjort tariffavtalene. I dag mangler EL & IT gode nok virkemidler for å kunne dokumentere sosial dumping.

– Underbetalte utenlandske arbeidere er redde for å miste jobben om de gir fra seg dokumentasjon på hva de tjener, heter det i en enstemmig vedtatt uttalelse fra konferansen, som ble avsluttet torsdag.

Bakgrunnen for uttalelsen er dagens situasjon med høykonjunktur i Norge. Det fører også til at langt flere utenlandske elektrikere kommer til Norge nå i forhold til tidligere.

På byggeplassbesøk har tillitsvalgte i EL & IT merket seg at flere utenlandske entreprenører med totalentreprise tar med seg all arbeidskraft fra hjemlandet, også elektrikere, og lønner dem etter hjemlandets lønnsnivå.

Blir oppsøkt

Det er også eksempler på at tillitsvalgte blir oppsøkt av prosjektledelsen på arbeidsplassene i de tilfellene der det er mistanke om underbetaling. Da får de spørsmål om hvorfor de er der og hvem de tillitsvalgte representerer.

Dette er et område det er vanskelig for fagforeningene å gjøre noe med, fordi de mangler verktøy som følger med allmengjøringsvedtaket. Landstariffkonferansen vil at kampen for allmenngjøring fortsetter i EL & IT Forbundet.

– Om overenskomsten hadde vært allmengjort, kunne vi med loven i hånd ha krevd tariffavtalens minimumslønn, solidaransvar og innsynsrett innført, mener delegatene.

Landstariffkonferansen innen installasjon (LOK) vedtok også en uttalelse om ja til faste ansettelser og nei til Vikarbyrådirektivet, en sak som er omtalt i forbindelse med vår dekning av debatten på konferansen tirsdag.

Annonse

Flere saker

Annonse