JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre roser Norsk Folkehjelp

Utenriksminister Jonas Gahr Støre engasjerte seg sterkt i årets TV-aksjon, som rørte ved mange sider av ham. Nå takker han Norsk Folkehjelp for en fantastisk innsats.

knut.viggen@lomedia.no

På tampen av en uke der verdens øyne er rettet mot verdensøkonomien og G-20-.toppmøtet i Cannes tok Jonas Gahr Støre seg tid til å møte generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, for å gratulere henne med det som ganske sikkert er en av TV-aksjonens aller beste resultater gjennom tidene.

211 mill. kroner

Fredag passerte TV-aksjonen 211 millioner kroner og da er det snakk om innsamlet pengebeløp, ikke andre gaver og donasjoner. Og tellingen fortsetter i alle fall frem til jul. – Et fantastisk flott resultat som dere har all ære av, roser utenriksministeren, som i år lot seg engasjere ekstra sterkt.

Han mener Norsk Folkehjelp er i en spesiell situasjon på grunn av kombinasjonen av sterk kompetanse på forhandlinger, mobilisering av sivile samfunn og det å gå ut og rydde opp i faenskapen etterpå. Og han støttes av Norsk Folkehjelps generalsekretær.

– Det er riktig at det er et felles verdigrunnlag med den rødgrønne regjeringen og at det handler om arbeiderbevegelsen, men det betyr ikke at vi hanker inn penger og støtte automatisk fordi det er en kobling her. Det vi har oppnådd har vi oppnådd gjennom egen innsats, sier Liv Tørres,

Mange grunner

Utenriksminister Jonas Gahr Støre syntes det var lett å bli engasjert i årets TV-aksjon – av mange grunner:

– Den har engasjert den humanitære delen av meg, som har røtter fra min tid i Røde Kors, men den har også engasjert politikeren i meg fordi det har vært et politisk prosjekt for denne regjeringen som vi har vunnet viktige etappeseire i. Og så engasjerte det også min sans for det som er lov og rett i verden, for Folkeretten, for det som er akseptert og ikke akseptert og som også er en del av dette husets arbeid, forklarer Jonas Gahr Støre til Fri Fagbevegelse.no.

Enkelt å forstå

Han synes det viktigste med Norsk Folkehjelps innsats er den humanitære delen med hjelp for folk som er ofre.

– Jeg blir engasjert av alle TV-aksjoner, jeg, for de er stort sett bra, men denne synes jeg var spesielt bra. Folkehjelpa greide å definere et tema som er så enkelt å forstå. Alle kan være for utvikling, alle kan være for løft for kvinner, hjelpe flyktninger, men her var det så enkelt og konkret, sier utenriksministeren.

– Norge har jo også vært sentral i å få på plass to internasjonale konvensjoner mot mine- og klasebomber. Hva kan Norge gjøre for at flere land ratifiserer disse avtalene (henholdsvis 157 og 109 land i dag red. anm.)?

– Det er del av vårt løpende politiske arbeid. Når jeg er ute og reiser, må jeg alltid se om landene jeg besøker har ratifisert disse konvensjonene. Hvis ikke må jeg ta det opp. Det er et enkelt budskap som ofte ikke faller i så enkel jord. Jeg tror det du vil se at den prosessen med minene som begynte for 11 år siden har gått opp et spor, og jeg vil tippe at klasevåpen vil følge samme mønster. Vi håper tallet vil stige ytterligere.

– Var det en enkeltepisode du satte høyest under TV-aksjonen?

– Jeg ble veldig rørt av den montasjen som var på Sognsvann, som jo var veldig sterk fordi den var så visuell. Bildene formidlet dette på en måte som var mye sterkere enn noen tale. I tillegg er det noen opplevelsene jeg har hatt ute på reiser hvor du ser effekten av disse våpnene både på mennesker og miljø. Og så tenker jeg at det er noe gjenstridig med det Per Nygaard og hans mineryddere jobber med. Det er egentlig på papiret umulig å rydde opp i alt dette. Det er umulig, men vi gjør det likevel. Det står det respekt av, sier Jonas Gahr Støre.

Massemobilisering

Generalsekretær Liv Tørres er glad for at Norsk Folkehjelp klarte en massemobilisering lokalt som var større enn noen har klart før.

– I tillegg fikk det norske folk opp øynene på landmine og klasevåpen-saken. At vi er verdens ledende på dette var Norges best bevarte hemmelighet. Det er det ikke lenger, sier Liv Tørres, som legger til at innsatsen også var et bevis på sterkt felleskap i en organisasjon som ble hardt rammet av terrorhandlingene 22. juli.

– Det ble vist en bredde og et samhold jeg er veldig ydmyk for og har kjemperespekt for, både fra dem som var på Utøya og alle vi andre, sier Liv Tørres.

Annonse
Annonse