JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede over økt EØS-skepsis

Den økte skepsisen blant folk mot EØS-avtalen tas godt imot hos EL & IT Forbundet. – Det er de konkrete erfaringene som er årsaken til folks motvilje, mener forbundets kanskje mest profilerte EU-motstander, Jan Olav Andersen

knut.viggen@lomedia.no

Sentios måling for Nei til EU ble presentert i Klassekampen og FriFagbevegelse.no torsdag. Samme dag avholdt EL & IT sitt forbundsstyremøte. Oppslaget i avisen ble tatt godt imot i et forbund som har vært blant de sterkeste EØS-skeptikerne i norsk fagbevegelse.

I målingen sier 52 prosent at de foretrekker en handelsavtale med EU fremfor dagens EØS-avtale. Bare 19 prosent ønsker EØS. 38 prosent sier de ville ha stemt nei dersom det var folkeavstemning om EØS i morgen. Og det er ikke lenger noe EØS-flertall i befolkningen.

Undersøkelsen er gjort bare to måneder før rapporten fra regjeringens Europautredning legges frem.

Alternativer

– Dette er en gledelig måling og viser at folk er interessert i å se på alternativer til dagens EØS-avtale, sier Jan Olav Andersen, som også er prosjektleder for «Alternativer til dagens EØS-avtale».

Foruten EL & IT Forbundet er Fagforbundet, Natur og Ungdom, Bondelaget, Bygdekvinnelaget, Bonde- og småbrukarlaget, For velferdsstaten, Nei til EU, Ungdom mot EU, LO i Oslo og nå sist Fellesforbundet tilsluttet prosjektet.

– Selv om man skal være forsiktig med å tolke enkeltmålinger, har det åpenbart skjedd et stemningsskifte i folket. Mange har nok etter hvert sett seg lei på en EØS-avtale som går langt utover sine grenser og som griper inn på helt sentrale områder i styringen av det norske samfunnet, sier Andersen.

Utredningen

Blant de 30 prosentene som i meningsmålingen svarer «vet ikke», oppgir mer enn 80 prosent at de har for lite kunnskap om alternativene.

– Dette viser behovet for den utredningen vi gjennomfører, sier Andersen. Han tror ikke at endringene i folkestemningen skyldes de store økonomiske problemene i Europa. – Jeg tror ikke dette er hovedårsaken. Man må huske på at endringene i arbeidslivet som følge av EØS-avtalen har vært substansielle, sier Andersen, som ser på en handelsavtale lik den Norge hadde før 1992 som et mulig alternativ for Norge. – EU har handelsavtaler med mange land og jeg regner med at Norge og EU har gjensidig interesse av å ha handel med hverandre også uten en EØS-avtale, sier Andersen.

– Mange ser på EU som et solidaritetsprosjekt. Du er ikke redd for at et norsk EØS-nei vil bli oppfattet som et nei til solidaritet?

– Jeg anser ikke EU som et solidaritetsprosjekt og jeg kan ikke se at EØS-avtalen er en forutsetning for at vi skal være solidariske med andre europeiske land. Er du interessert i å dyrke roser, melder du deg ikke inn i en bokseklubb, konstaterer Andersen.

Annonse
Annonse