JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Telenor og UNI i dialog om global avtale

Generalsekretær Philip Jennings i UNI Global Union er lei av å vente på at Telenorsjefen skal få på plass en global avtale for sine ansatte. Nå skal han og tillitsvalgte fra El & IT Forbundet møte Telenor til dialogmøte 12.januar 2012.

nina.hanssen@lomedia.no

Oddvar Hesjedal, konserndirektør og leder av personalutvikling i Telenor, bekrefter at det skal være et dialogmøte med UNI 12.januar, men vil ikke si noe om dette vil føre til forhandlinger om en global avtale.

Åpent sinn

– Det jeg vil si er at vi stiller med et åpent sinn og har intitiert en dialog. Hva det vil føre til vil jeg ikke uttale meg om, sier Hesjedal på telefon fra en dårlig telefonforbindelse fra Bangladesh.

– Telenor og representanter fra UNI snakker sammen og det er hyggelig, sier han. Dette er nye takter fra Telenor.

Tidligere har Telenor sendt avslag om å tegne global avtale med UNI. Sist i fjor sommer.

Hesjedal vil ikke uttale seg om det nå er bedre muligheter til å få på plass en global avtale.

Forventningsfulle tillitsvalgte

Da vi møtte Phillip Jennings på G20-toppmøtet i Cannes forrige uke, var han meget skuffet over at de ikke klarte å få på plass en global avtale i løpet av 2011.

– Telenor kan ikke kalle seg en teknologisk ledende global bedrift og deretter si nei til en global avtale for sine ansatte. Nå må Jon Fredrik Baksaas komme på banen, tordnet Philip Jennings.

Philip Jennings representerer UNI Global Union, som har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden, inkludert flere forbund i norsk LO.

EL & IT Forbundet organiserer rundt 3 800 i UNI, blant dem de ansatte i Telenor.

Tillitsvalgte i Norge har i flere år kjempet for å få bedriften til å tegne en global avtale.

Tøff kamp

Nestleder i EL & IT Forbundet, Vidar Hennum, kjenner godt til arbeidet med å få en global avtale på plass i Telenor.

Hennum sier at forbundet har brukt hele dette året på å få Telenor på banen. Til slutt tok EL & IT kontakt med Handels- og Næringsdepartementet, som sørget for å få til et møte med den nye HR-ledelsen i selskapet.

– Nå har Telenor henvendt seg til UNI med forslag på datoer for å møtes og man er blitt enig om et møte 12. januar 2012, sier Hennum.

Utålmodig

Philip Jennings kvesset klørne mot Telenor på verdenskongressen i Nagasaki før jul i fjor.

I den strategiske planen «Breaking trough», som UNI vedtok, var en av de viktigste bitene å få på plass flere globale tariffavtaler i internasjonale selskaper.

I Cannes bruker han mye energi på å få dette på dagsorden.

– En global bedrift i en global verden trenger globale avtaler for arbeidstakerne. Hvis ikke taper de, sa han og siktet til Telenor.

Han er utålmodig og mener Telenor nå må «speede» opp tempoet for å få på plass dette. Han mener Telenor ikke henger med i utviklingen.

– Mens folk verden over har bredbånd, er det nesten som Telenor driver med brevduer fortsatt, sier han og flakser med hendene.

Annonse
Annonse