JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fanemarkering mot vikarbyrådirektivet

LO i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger arrangerer en fanemarkering mot vikarbyrådirektivet i Oslo mandag 5. desember.

knut.viggen@lomedia.no

Det blir den første offentlige markeringen mot direktivet fra fagbevegelsens side og ifølge initiativtagerne er dette bare starten på noe som kan utvikle seg til et veritabelt grasrotoppør.

– Vi frykter at EØS-avtalen vil tvinge på oss et arbeidsliv med mye større forskjeller og stadig mer sosial dumping, sier leder av LO i Stavanger, Rolf Bersås.

Oppildnet

Initiativet til markeringen ble tatt i Trondheim tirsdag, i forbindelse med Landstariffkonferansen i EL & IT IKT/Spekter. Der møttes lederne av LO i Oslo, Trondheim og Stavanger, Roy Pedersen, Arne Byrkjeflot og Rolf Bersås. Pedersen og Byrkjeflot var invitert til å innlede til politisk debatt og de benyttet anledningen til å advare delegatene på det sterkeste mot skadevirkningene, hvis vikarbryådirektivet skulle bli implementert.

– Norsk arbeidsliv er truet og vil bli påført ubotelig skade om dette skulle skje, var budskapet.

Foran Stortinget

LO-toppene ble enige om å samle sine tropper foran Stortinget i forbindelse med at 5. desember er den opprinnelige datofristen for implementering av direktivet i EU/EØS-området.

Bakgrunnen er den økte motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv i sentrale deler av fagbevegelsen. Initiativtagerne mener at innleie truer den norske modellen om faste ansettelser. EL & IT Forbundet har lenge vært motstandere av direktivet og nylig vedtok også Fellesforbundet at regjeringen skulle bruke sin reservasjonsrett mot direktivet.

Det haster

Initiativtagerne mener det haster med å mobilisere et kraftig grasrotopprør mot direktivet og at arbeidet må ende med at den rødgrønne regjeringen legger ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv.

Initativtagerne frykter et flertall for direktivet på Stortinget og at NHO vil kjøre saker til ESA og EU/EFTA-domstolen for å endre lov- og tariffbestemmelser om innleie.

I tillegg til veto mot direktivet kreves det flere tiltak mot sosial dumping, blant annet utvidede sanksjonsmuligheter i forhold til ulovlig innleie og skjerpede krav om faste ansettelser i utleiefirmaer.

Annonse
Annonse