JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harde skyts mot vikarbyrådirektivet

Flere LO-topper på Kartellkonferansen har et krystallklart råd til Jens Stoltenberg. Dropp vikarbyrådirektivet.

kristian.brustad@lomedia.no

bente.sunniva.sunde@lomedia.no

Mens Jens Stoltenberg tygger eple, snakker Stein Gulbrandsen i Fagforbundet om gleden over at vikarbyrådirektivet kommer på ny høring.

Les også:http: Jens pusser på EU-direktiv

Fagforbundet er allerede i gang med valgkampen for 2013. Gulbrandsen påpeker at de er avhengige av en regjering det går an å samarbeide med.

– Stoltenberg snakket tidligere i dag om behovet for det organiserte arbeidslivet. Der er vi helt på linje. Men vi trenger at det blir enda tydeligere. Heldigvis aksepterer ikke Norge sosial dumping, sier han.

Ny høring

Gulbransen uttrykker tilfredshet med at vikarbyrådirektivet kommer ut på ny høring.

– Det er alvorlig når de ansatte blir fratatt muligheten til å være med å utvikle arbeidsplassen, og når bestillingsselskapene bestemmer alt som skal gjøres. Kampen mot sosial dumping skal fortsette, lover Gulbrandsen.

Felix krever nei

Forbundsleder i El & IT–forbundet, Hans O. Felix har et krystallklart råd til Jens Stoltenberg. Dropp hele vikarbyrådirektivet.

– Vi må vise at vi kan bruke reservasjonsretten mot vikarbyrådirektivet. Direktivet er laget for å lage en større plass for denne typen bedrifter. Vi frykter at direktivet vil sette til side tariffbestemmelser, sier Felix.

Han mener bestemt at de 55 prosentene av LOs medlemmer som støtter Arbeiderpartiet vil øke med et slikt vedtak. Og legger liten skjul på at han tenker på 2013 og stortingsvalget. Et valg Felix mener de rødgrønne bør vinne.

Dag Westhrin i Norsk Tjenestemannslag (NTL) støtter Felix 100 prosent.

– Jeg regner med at Jens som en god NTL-er følger opp.

Sosial dumping

Kjellfrid Blakstad i Fagforbundet hører til stadighet om sosial dumping.

– Vi opplever stadig flere henvendelser om sosial dumping fra våre medlemmer. Hvorfor er det slik? Jo, det er fordi sosial sektor mangler enormt mye arbeidskraft. Derfor tror jeg også vi vil se en enorm vekst fra vikarbyråene i framtida, sier Blakstad.

Hindrer fast jobb

Hun poengterer at vikarbyrådirektivet hindrer fast arbeidskraft, i tillegg til at kommunenes skatteinntekter reduseres.

Blakstad mener at bruken av vikarbyråer har sammenheng med bruken av heltid og deltid.

– Alle yrkesgrupper må bidra til helgejobbing, og man må kunne jobbe på flere avdelinger. Dette kan forhindre en utstrakt bruk av vikarer. Vi får større stillinger, og folk får kontroll på sin egen fritid. Det kan bidra til at flere ungdommer rekrutteres til helsesektoren, poengerer Blakstad.

Flåthen usikker

Roar Flåthen mener vikarbruken må reguleres på en bedre måte enn i dag. Men han er usikker på om Norge bør si nei til vikarbyrådirektivet.

– Men hvis vi ikke får forsikringer om at vi får innfridd kravene vi har stilt, så er vårt signal et klart nei til direktivet, sa LO-lederen.

– Uansett om direktivet blir innført eller ikke, må vi få bedre regulering av vikarbyråene, fastslår han.

Annonse
Annonse