JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møte mellom to fagforeningskulturer

12 unge russiske arbeidere i energibransjen var forrige uke i Norge på seminar med EL & IT-medlemmer.

EL & IT Forbundet har hatt et samarbeidsprosjekt med sitt søsterforbund i Russland siden 1998.

Målet er å hente ideer og inspirasjon fra hverandre når det gjelder ungdomsarbeid og organisasjonsutvikling, samt lære hverandres kulturer å kjenne.

I år var 12 unge fagforeningsmedlemmer fra hvert land representert. I starten av forrige uke var ungdommene samlet på Lillehammer, før delegasjonen reiste til Oslo og besøkte forbundskontoret og Stortinget på fredag.

Vanskelige forhold i Russland

En av de russiske deltagerne var Anton Lubomirov. Han er ingeniør og klubbleder i et energiselskap i St. Petersburg.

– Det har vært en bra uke. Vi har fått nye venner og hatt spennende kurs med de norske deltagerne, sier Lubomirov.

Han forteller at forbundene i Russland prøver å kjempe for sine medlemmer, men at det ikke alltid er så lett.

– Det er ikke alle bedriftseierne som aksepterer klubber. Mange av den som organiserer seg, sørger for at arbeidsplassen ikke får vite det. Og vi har ikke trepartssamarbeid som i Norge. Myndighetene åpner ikke for samarbeid med fagforeningene. De sier formelt at de gjør det, men det er ikke realiteten, sier han.

Hele bedriften organisert sammen

Han peker også på forskjellen når det gjelder organisasjonsstrukturen. Russland har vertikal organisering, noe som gjør at alle fra vaskedama til direktøren i en bedrift er organisert i samme fagforening.

– Norge har yrkesorganisasjoner. I Russland er vi organisert gjennom bedriften. Det er vanskelig for oss å forestille oss mange forskjellig organisasjoner i samme bedrift. I en stor bedrift ville vi da ha hatt 10 forskjellige fagforeninger, sier han.

De russiske deltagerne jobber alle i energibransjen, men de var alt fra jurister og økonomer til ingeniører og teknologer. De norske deltagerne var plukket ut fra både energi-, elektro- og IKT-bransjen.

– Det blir ikke noe særlig faglig samarbeid, for de har jo så ulike jobber. Prosjektet er mer ment å være mer en kulturutveksling hvor fagbevegelse og samfunn er sentralt, sier Monica Derbakk, avdelingsleder i utviklingsavdelingen i forbundet og ansvarlig for prosjektet.

Tor Paasche jobber i YIT i Fauske og var en av de norske deltagerne.

– Det har vært kjempeinteressant. Høydepunktet har vært å oppleve og bli kjent med en ny kultur. Russerne har andre holdninger enn vi har. Man ser hvor forskjellig man tenker, spesielt om prosesser. Russerne tenker mest på slutten av prosessen og er mer opptatt av å få ting til å bli ferdig enn å reflektere over selve prosessen, slik vi er opplært til.

Besøkte forbundet og Stortinget

Fredagens program startet med besøk på forbundets kontor i LO-bygget hvor forbundsleder Hans O. Felix pratet om norsk fagbevegelse og svarte på spørsmål fra nysgjerrige russere. Deretter dro deltagerne til Stortinget hvor stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Truls Wickholm tok imot de besøkende til omvisning og diskusjon.

– Det er viktig med denne type samarbeid. Jeg synes alltid det er interessent å møte folk som representerer noe annet, sier Wickholm.

Før han ble valgt inn på Stortinget i 2005 var Wickholm energimontør og tillitsvalgt for EL&IT forbundet på Hafslund. Han har vært medlem av forbundet siden 1996.

– Det er viktig med organisasjonsarbeid, understreker Wickholm, som fortalte deltagerne at Arbeiderpartiet har vedtatt at alle medlemmer bør være medlem av et forbund i LO – noe de russiske deltagerne ble overrasket over.

I mars 2012 skal deltagerne møtes igjen – da i Russland.

Annonse
Annonse